• Jeg våknet av at to steiner smalt i bakken, sier Georg Hansen. Store deler av Gudvangen er dekket av støv etter raset.

Det store steinraset gikk ved 06.15-tiden tirsdag morgen, ifølge Georg Olafr Sundt Reydarsson Hansen, som til daglig jobber som profesjonell viking i turistbransjen. Han bor om lag 50 meter fra rasstedet.

— Jeg våknet av at to steiner smalt i bakken oppi fjellsiden, og la meg til å sove igjen. Noen minuter senere begynte det å «tordne», og jeg skjønte at det måtte være et stort ras, sier 56-åringen.

Hvit støv

Han tok med seg kameraet ut og tok bildene du ser her. Raset spredte seg nordover fra Skjerping.

— En halvtime senere var hele dalen og fjorden under dekket av hvitt støv, sier Hansen.

Han synes raset minnet om askeskyen fra Island.

— Jeg fikk besøk av en islandsk venninne, og spøkte med at vi ikke trenger Island lenger for å lage støv, sier Hansen.

Artikkelen fortsetter under videoen av raset.

— Privat vulkan

Hansens egen småbruk ligger like sør for rasstedet, og unngikk dermed raset. Blant bygningene som derimot ble dekket av støv, er Gudvangen Fjordtell.

— Det var som om askehaugen på Island hadde kommet hit. Vi har visst fått vår egen, private vulkan. Vi holder på å vaske hele hotellet nå, sier hotelleier Olav Hylland.

De små steinene har ikke skadet noen, men situasjonen er ubehagelig, sier han.

— Alt er grått her nå, sier Hylland.

Statens vegvesen opplyser til BA.no at bekymrede bilister ringte etter raset. Mannskaper har imidlertid undersøkt rasområdet, og funnet at steinstøvet ikke utgjør noen fare.