Milla (2), Felix (4) og Tilda Wiger-Nordås (7) hadde pyntet seg for den store pyntedagen. Heldigvis var det lov til å smake på godteriet.

— Før luktet det svømmehall her, nå lukter det pepperkaker, utbryter Tilda Wiger-Nordås (7).Hun har tatt turen til Sentralbadet for å pynte pepperkakehus sammen med broren Felix (4), søsteren Milla (2), mamma Vibeke Nordås og pappa Pär Wiger.

— Det er gøy å pynte pepperkakehus. Pepperkaker smaker godt, sier Felix.

— Har du smakt på noe av godteriet da?

— Ja, men bare en.

Det gjelder ikke lillesøster. Milla tygger konstant på noe godteri. Seigmennene er mest populære.

Med magen full av seigmenn

— Jeg har spist masse, erkjenner toåringen.

Det var stor stas for barna å pynte pepperkakehus lørdag. Nå gleder de seg til å se husene de har laget når Pepperkakebyen står ferdig.

— Hun bet seg til og med i fingeren, ler mor.Alle de tre barna er staselig antrukket. Jentene i pepperkakedrakter, Felix i nissedrakt. Kostymene har de fått av farmor i Sverige.

— I Sverige har vi ikke noe som ligner Pepperkakebyen. Jeg synes dette er fantastisk, sier far.

500 upyntede pepperkakehus, et kvart tonn melis, en palle non stop, en palle jelly beans, en halv palle seigmenn – og en haug med barn. Slikt blir det stemning av.

— Dette er veldig kjekt, det er tradisjon hos oss, sier familien.

— Det kommer til å bli den største og flotteste pepperkakebyen noen sinne, sier daglig leder i Bergen Sentrum AS, Steinar Kristoffersen.

Det er kun 14 dager til årets Pepperkakeby åpner.

Barna koste seg med pyntingen, og flere var svært nøyaktige da de la på pynten.

Lokalene i Sentralbadet er mye større enn dem man har hatt tidligere, så nå trengs din bakehjelp mer enn før, skal vi tro Kristoffersen.— Det er fantastisk med så mye plass og takhøyde. Vi er veldig glad for at vi slapp inn her. Vi har større plass enn tidligere, men det betyr at vi trenger flere hus enn noen gang. Nå må dere bake, oppfordrer han.

Kun fantasien som setter grenser

Barna får beskjed om at de bare må smake på godteriet, at det er mer enn lov.

— De som er her og pynter må bare spise og kose seg. Og alt er kvalitetssikret, forsikrer Kristoffersen.

I tillegg til husene som pyntes her, håper de å få rundt 2000 byggverk inn. Her tar de imot alt med åpne armer, det er kun fantasien som setter grenser.

— Pepperkakebyen er alltid ny, det er ikke en eneste en som er lik den året før, sier han.

I år er det lagt opp til at man kan tilbringe litt mer tid i byen. De lager en egen bypark med akebakke, småbord og en liten utsalgsbod. Og dette er ikke i miniatyr.

Nå kan barna ake fra tribunen og ned i det som var barnebassenget i Sentralbadet. De litt tøffere barna kan ake fra Ulrikens topp (tremeteren) og ned i bunnen på det store bassenget. Bakkene er laget av kunstisen som i sin tid ble brukt på Torgallmenningen.

— Vi har forsøkt å bruke mulighetene som ligger i bygget, sier pepperkakebyarkitekt Kjersti Hjelmeland Brakstad.

Hun har vært ansvarlig for utformingen så lenge pepperkakebyen har eksistert, og gleder seg over å se alle de flotte bidragene folk kommer med.

Du kan levere inn pepperkakehus hver dag hele uken mellom klokken 09.00 og 20.00.

Åpning av byen er 22. november.

Stupetårnet i Sentralbadet blir omgjort til Ulriken. Fra tremeteren vil det være en liten akebakke som går helt til bunnen av bassenget. Denen skal belegges med kunstis.