To døgn har gått siden fem mennesker omkom i helikopterulykken på Dalamot, i fjellområdet mellom Ullensvang og Eidfjord.

Mellom 150 og 200 personer var med på minnestunden etter ulykken i Kinsarvik kyrkje onsdag kveld. Markeringen var åpen for alle, bortsett fra media.

Alle benkeradene var fylt opp og galleriet måtte tas i bruk.

Familien til stede

Familiemedlemmer for alle de fem som omkom møtte frem.Inne i kirken sto et bord med fem hvite lys og fem roser satt frem i kirken. Kinsarvik kyrkje stammer fra år 1050, og er Hardangers eldste. På veggene henger fortsatt kalkmalinger, opprinnelig fra 1200-tallet.

Minnestunden ble ledet av Bjørn Tore Sæle, prest i Eidfjord og Ullensvang. Han har vært et av medlemmene i kriseteamet, og vært i nær kontakt med de fem i familien Bu som så helikopteret styrte og brenne opp.

— Jeg snakket om det å stå sammen i det hele. Begravelsene blir nok på fem ulike steder, og jeg tror det var bra å ha en felles minnestund her, sier Sæle til bt.no.

Markeringen var fylt med piano og sang. «Eg ser og Gje meg handa di ven», ble fremført.

— Jeg holdt frem den kjempende troen, det å tro selv når det virker meningsløst og det er vanskelig å finne Gud i slike handlinger.

Vi tente lys for hver og en av dem. Det er fem familier i sorg. Det er mange mennesker som er rammet. Det fins ikke ord for sånt. Ordfører Solfrid Borge

Tre av de fem har spesiell tilknytning til området: Piloten Tore Bendigtsen Ystanes bodde i Bergen med samboer og to barn, men overnattet i Kinsarvik når han var på jobb.

Kjetil Bu kommer fra den lille bygden Bu, midt mellom Kinsarvik og Eidfjord. Samboeren hans, Karianne Ringkjøb Dahl, har familie i Eidfjord.

De to andre, Siv Holtan og Andreas Søvik Fossmark, var svigerdatter og svigersønn i familien Bu. De ni skulle bygge familiehytte da den tragiske ulykken skjedde mandag kveld.

Ordføreren leste dikt

Ordfører Solfrid Borge leste dikt av Olav H. Hauge.

— Vi tente lys for hver og en av dem. Det er fem familier i sorg. Det er mange mennesker som er rammet. Det fins ikke ord for sånt, sier Borge.

— Det var fem unge som gikk bort. Det så vi også på fremmøtet. Det var en flott stund. Jeg tror det var godt for de fremmøtte, og alle familiene, sier hun.

I talen understreket hun at kantinen på heradshuset vil være åpen for de som ønsker det. Der vil krisetemaet, prest og ledelsen i heradet være til stede.

Her er diktet Borge leste opp:

_Ingen har varda den vegen

du skal gå

ut i det ukjende,

ut i det blå_

_Dette er din veg

Berre du

skal gå han. Og det er

uråd å snu_

_Og ikkje vardar du vegen

du hell.

Og vinden stryk ut ditt far

i aude fjell_

FULL KIRKE: Mellom 150 og 200 personer samlet seg til markeringen onsdag kveld
BJØRN ERIK LARSEN
SAMMEN I STORMEN: Prest Bjørn Tore Sæle og ordfører Solfrid Borge har sine tøffeste dager på jobb. Sæle ledet minnestunden onsdag kveld og Borge leste dikt.
BJØRN ERIK LARSEN