Øystein Walaker og Ole Marius Folkestad kom frem til bussen som ambulanse nummer to.

— Det ble ganske raskt klart at bussjåføren var død. Men vi visste ikke hvor mange som var i bussen, sier Ole Marius Folkestad.

De visste heller ikke hvordan tilstanden til passasjerene var.

Forhandlet med mannen

De to mennene forteller at det var rolig på stedet da de ankom åstedet. Brannvesenet og en luftambulanse var der allerede.

En redningsmann hadde kommet ut fra luftambulansen og kommuniserte på engelsk med den antatte gjerningsmannen gjennom døren til bussen.

TOK AFFÆRE: Øystein Walaker (foran) og Ole Marius Folkestad bandt den antatte gjerningsmannen med sportsteip. - Da var vi sikre på at han ikke kom av sted, sier Walaker.
Bjørn Erik Larsen

Seg imellom hadde de blitt enige om å ikke foreta seg noe så lenge mannen var inne i bussen, men hvis han kom ubevæpnet ut, skulle de handle.De to ambulansefolkene er klare på at de aldri vurderte å gå inn i bussen, så lenge den antatte gjerningsmannen befant seg der.

— Vi vurderte det slik at det ville være tryggest om personen med kniv holdt seg inne på bussen, så vi prøvde å holde ham der, sier Folkestad.

Ifølge de to mennene holdt brannvesenet vakt mens redningsmannen forhandlet med mannen inne på bussen.

Brukte sportsteip

Etter en halv time lyktes redningsmannen fra luftambulansen i å få den antatte gjerningsmannen til å slippe kniven og komme ut.

Tidligere har det blitt kjent at brannmannskapet brukte et pulverapparat for å overmanne mannen.

Deretter tok ambulansefolkene seg av den antatte gjerningsmannen, sammen med brannvesenet og redningsmannen.

— Vi teipet hendene hans på ryggen. Så teipet vi beina sammen og la ham i sideleie, sier Walaker, og legger til:

— Da var vi sikre på at han ikke kom av sted.

Kort tid etter var politiet på stedet og tok hånd om mannen. De førte ham vekk fra åstedet i ambulansebilen fra Årdal, før han ble fraktet med Sea King-helikopter til Haukeland.

SIKRET: Ole Marius Folkestad (til venstre) og Øystein Walaker (til høyre) var i den andre ambulansen som kom til åstedet i Årdal mandag ettermiddag.
Bjørn Erik Larsen