Brøytebilsjåfør Torgeir Strand (67) kjører sakte oppover Øvre Sædal i en Mercedes brøytebil med 3,5 meter bred plog og stjernehimmel i taket.

— Jeg er egentlig pensjonist, så meg kaller de inn som siste reserve. Det passer meg egentlig fint, sier Strand, som jobber for Løvaas maskin AS.

Uværet som traff Vestlandet, stilnet i kveld. Men for brøytemannskapene har kvelden bare så vidt begynt.

- Snøen blir liggende

Ved 21-tiden hadde Løvaas maskin AS åtte brøytebiler på veiene i Bergen. De er et av flere selskaper som brøyter for Bergen kommune.

— Vi skal ha ut 17 biler til i løpet av natten, alt skal være brøytet og klart til i morgen tidlig, sier prosjektleder Erik Løvaas.

Han ser for seg en travel natt for brøytemannskapene, og har en klar oppfordring til publikum.

— Det er en stor hjelp hvis alle parkerer slik at vi kan komme oss frem. Det har mye å si for at vi skal få gjort jobben, sier Løvaas.

Han forteller at de stort sett har problemer med parkerte biler hver gang de blir kalt ut.

Snøen har begynt å legge seg i Bergen sentrum, og i morgen er det ventet å fortsette å snø. Og snøen blir liggende, ifølge vakthavende meteorolog Karsten Eitrheim ved Vervarslinga på Vestlandet.

20 cm snø

— Det kan fort falle 15–20 centimeter innen klokken 12 fredag formiddag. Et lavtrykk har nå passert Stad, og vil komme inn over Bergen i løpet av kort tid, sier han.

Det igjen kan innebære glatte veier i hele fylket.

— Brøytemannskaper vil få nok å gjøre det kommende døgnet. Luften er såpass kald og rolig at snøen kommer til å legge seg, sier meteorologen.

Statens vegvesen har alt av brøytemannskaper i beredskap.

— Vi tar ingen sjanser. Når det er kommet ekstremvarsel, må vi ta hensyn til det, sier trafikkoperatør Kristian Fauskan i Statens vegvesen.

- Les veimeldingene

Han har en klar oppfordring til alle som skal ut på veiene i morgen.

— Alle må gå inn og lese veimeldingene for å se hvor det er åpent og hvor det er stengt. Spesielt de som skal reise mellom Bergen og Stavanger må absolutt holde seg oppdatert, sier Fauskan.

Allerede i ettermiddag var det glatt flere steder. Trafikkoperatør Thore-Andree Halland ba bilistene må være spesielt observante i Os-området.

— Vi har strøbiler også og jobber for fullt, sier Halland. Han trakk frem Halhjem kai som et risikoområde tidligere i dag.

På E16 ved Stalheimstunnelen hadde politiet sitt fulle hyre med flere vogntog som kjørte seg fast. Klokken 10.30 kom de første meldingene om at flere vogntog sto fast.

Vogntog sto fast

— Et av dem skal ha prøvd å kjøre forbi og dermed kjørt inn i autovernet, sier operasjonsleder Erik Gjesdal ved Hordaland politidistrikt.

Voss Bilberging klarte å rydde veien slik at den ble åpnet etter halvannen time, men det varte ikke lenge.

— Det gikk 5–10 minutter, så kom det melding om at et vogntog hadde kjørt seg fast og vi måtte stenge tunnelen igjen, sier trafikkoperatør Morten Hansen ved Vegtrafikksentralen.

Yrkessjåføren Martin Lilleås var en av de som var ute på veiene ved Stalheimstunnelen. Han definerte tilstanden på E16 som «total kaos».

— Det er utenlandske vogntog som står fast. De må være snart lære seg å være skodd for føret. De må kontrolleres oftere, mener Lilleås.

I Sædalen kunne Torgeir Strand konstatere at saltingen han hadde gjort tidligere på kvelden, hadde hatt god effekt.

— Det har vært et artig vær i det siste. Mye frem og tilbake, det er akkurat som om det ikke har bestemt seg for om det skal bli vinter ennå, sier Strand.