ELISABETH LANGELAND MATRE elisabeth.matre@bt.no

– Her har vi nok av plass hvis ikke folk på Skansen vil ha ballbingen, sier beboerne i Munkebotten. De har lenge ønsket seg en binge i nærområdet, men etter et drøyt år svever søknaden fremdeles rundt i byråkratiet.

Ingen tvang – Vi skal ikke presse ballbingen på noen. Det er nok av nærmiljøer i bydelen som ønsker seg denne flotte tumleplassen, sier bydelsdirektør i Bergenhus bydel, Ole Vorland. I ettermiddag stiller han på det bebudete folkemøtet på Skansen – et protestmøte som er kommet i stand i kjølvannet av bydelsstyrets beslutning om å plassere bingen ved Skansendammen.

Vorland har fått henvendelser fra flere velforeninger som med glede tar imot ballbingen, som måler ca. 10 x 20 meter, og i utgangspunktet koster rundt 400.000 kroner.

– Det koster å få plassert bingen ordentlig. Når det gjelder Skansenområdet, vil det bli 600.000 kroner dyrere å plassere bingen øverst i Skansenparken, påpeker Vorland. Som er positiv til andre henvendelser.

– Det viktigste er at den kommer til nytte der aktivitetstilbudet ellers ikke er så bra. Vi vil presse på slik at vi får beholde bingen i bydelen vår, sier bydelsdirektøren.

Massive protester Men på Skansen vil de altså ikke ha bingen. Sterke krefter i nærmiljøet krever at bydelsstyret gjør om vedtaket om plassering av ballbingen ved Skansendammen. Bingen har vært klar til montering siden 1999, men man er aldri blitt enig om hvor den skal ligge.

I ettermiddag inviterer beboerne til folkemøte. Der vil de fortelle bydelspolitikerne at Skansendammen og området rundt har verdier og kvaliteter som ikke er forenelig med denne typen inngrep.

Et par kilometer unna – i samme bydel – rusler Munkebotten Vel rundt på en humpete grusbane.

– Her er det bare å slippe ned bingen fra himmelen, smiler Helge Ivarsøy i velforeningen.

– Her ute blir det flere og flere barn, og de må gå langt for å komme til en fotballbane, påpeker han.

– Bingen kan jo brukes til mer enn ballspill, skyter Kjersti Burøy inn. Og ramser opp sosiale treff og endestopp for 17. mai-toget.

20 binger i Bergen De siste fem årene er Bergen kommune blitt utstyrt med rundt 20 ballbinger av denne typen. Finansiert av tippemidler og god økonomisk støtte fra Trond Mohn.

– Bingene eller løkkene gir et flott og allsidig aktivitetstilbud i nærmiljøene. Alt fra fotball, håndball, tennis, volleyball og basketball er mulig på kunstgresset i ballbingen. Pluss at den er et sunt og positivt samlingspunkt. Man kan også plassere lekeapparater i bingen, forteller daglig leder i Hordaland Fotballkrets, Roald Bruun-Hanssen.

– Det viktigste med ballbingen er det positive – få folk i aktivitet og fremme nærmiljøet, understreker Bruun-Hanssen.