Før helgen fikk ordfører Trude Drevland (H) og 22 andre ordførere brev fra statsminister Erna Solberg. I brevet ber hun kommunene ta grep mot radikal islam.

Kommunene er ifølge statsministerens kontor valgt etter innspill fra mange aktører, inkludert Politiets sikkerhetstjenste (PST).

Største alvor

Ordfører Drevland tar brevet på største alvor og lover handling.

— Dette er et spark bak til å sette i gang spesielle tiltak, og det skal vi finne ut av i samarbeid med fagbyråden, så fort roen har senket seg på rådhuset, sier Drevland.

Hun har sendt en kopi av brevet videre til sosialbyråd Eiler Macody Lund (Frp). Om han fortsatt er sosialbyråd på mandag, gjenstår å se. Da legger den nyslåtte byrådslederen Martin Smith-Sivertsen frem sitt nye byråd.

Drevland kjenner ikke til at Bergen har spesielle tiltak som skal forebygge mot radikal islam.

Ikke risikokommune

— Greier vi integrering på en god måte, så er det også tiltak mot radikalisering, men jeg er overbevist om at vi har en jobb å gjøre.

Ser du på Bergen som en risikokommune når det gjelder radikalisering?

— Nei, ikke spesielt, men vi skal aldri ta for gitt at ting går greit. Det er ikke hos oss det har vært tegn på dette i størst grad, men det behøver ikke bety at det ikke er risiko hos oss, sier Drevland.

- Hvordan kan dere forebygge radikalisering i Bergen?

Vil ha nærkontakt

— Måten å forebygge det på, er å samarbeide nært med alle fraksjoner av innvandrere og alle religoner. Det er dette det handler om, å få nærkontakt, sier Drevland.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har tidligere advart om at mange norske kommuner ikke har beredskap eller forebyggende aktivitet mot radikalisering av ungdom.

— Den økende radikaliseringen til ekstrem islamisme og det økende antall nordmenn som blir fremmedkrigere er en av de største utfordringene vi står foran. Dette er en av de største utfordringene Europa har for øyeblikket, sier Erna Solberg til Aftenposten.

Sendt til østlandskommuner

I brevet til de 23 ordførerene sammenligner statsministeren kommunenes ansvar for å forhindre radikalisering, med det forebyggende arbeidet mot kriminalisering og narkotika.

— Vi vet at mange av dem som reiser ut har vært involvert i mye annet før de kommer så langt. Mange av dem er ungdommer som ikke finner "sin plass" i samfunnet. Det betyr at mye av det forebyggende arbeidet man har bedrevet mot ungdomskriminalitet, gjengvirksomhet og nynazister ligner på det arbeidet man må gjøre for å forebygge radikalisering, sier Solberg til Aftenposten.

I tillegg til Bergen, er brevet sendt til tre andre vestlandsbyer: Sandnes, Stavanger og Ålesund. Ordførerne i Trondheim, Kristiansand, Bodø og Harstad har også fått brev, i tillegg til en rekke kommuner på Østlandet.