De 46 Statoil-pensjonistene hadde vært på utflukt i Indre Sogn, da de fikk en noe mer kronglete hjemreise enn planlagt.

— Vi tok Flåmsbanen til Myrdal. Der fikk vi beskjed om at det var veldig mye signalfeil på bergensbanen mellom Myrdal og Voss. Men vi kom oss med et tog, og kom frem til Voss i sakte fart med mange stopp. Der måtte vi bytte tog, og ventet halvannen time på neste avgang, sier Arild Risebrobakken, som er nestleder i styret for Statoils seniorklubb i Bergen.

Full stopp

Lite visste pensjonistene at trøbbelet bare så vidt hadde startet.

— Togturen fra Voss gikk helt som normalt, til vi kom til Trollkonetunnelen. Der var det full stopp, sier Risebrobakken.

Ifølge NSB ville de først evakuere passasjerene fra toget inne i tunnelen. Den planen gikk de imdlertid bort fra igjen, noe pensjonistene fra Statoil mener var lurt.

— Vi har jo hatt jobber der vi har vært vant til å tenke sikkerhet og beredskap. Å begynne å evakuere barn og gamle folk midt inne i en tunnel, må være absolutt siste utvei, sier Risebrobakken.

Rolige passasjerer

I stedet ble passasjerene værende inne i toget i tunnelen.

— Og der sto vi. Og sto og sto og sto og sto, sier Risebrobakken.

Han beskriver passasjerene, inkludert flere barn, som rolige.

— Informasjonen vi fikk var litt frem og tilbake, men de prøvde så godt de kunne. Men jeg synes NSB har et visst forbedringspotensiale når det gjelder å ta vare på folk i sånne situasjoner. Litt vann og mat burde være mulig å få til når vi ble stående så lenge. Det kom jo folk fra Voss for å prøve å løse problemet, de kunne lett tatt med noen forsyninger. Heldigvis hadde vi spist godt før vi satte oss på toget, sier han.

Slitne og trøtte

Til slutt ble toget med de strandede passasjerene tauet til Dale, der et nytt tog sto og ventet på dem.

— Vi var i Bergen litt over klokken ett i natt. Etter planen skulle vi vært hjemme klokken 17. Vi var slitne og trøtte, men vi var jo tross alt pensjonister som stort sett bare skulle hjem. Det var verre for turistene som hadde andre avganger å rekke, sier han.

Iver Poppe er leder for seniorklubbens styre. Han berømmer togpersonalet for deres innsats gjennom kvelden.

— Jeg hørte rundt meg at det kom de vanlige sukkene i en slik situasjon om manglende informasjon og sånt. Men jeg synes de holdt oss godt orientert, og gjorde det beste ut av situasjonen, sier Poppe.