Torsdag kveld ble det kjent at en uavhengig klinisk-etisk komité ved et annet helseforetak skal se på saken til den alvorlig syke jenten fra Bergen. Familien Sætrevik Knutsen fikk et nytt håp da Helse— og omsorgsdepartementet grep inn, men er opptatt av at de skal få legge frem sin versjon av saken for nemnden.

— Vi vil prøve alt. Vi håper at dette kan føre til at Astrid får hjelp, sier moren Wenche Sætrevik til BT.

Hun forteller at begge de to døtrene er svært syke, og at eldstejenten Astrid er blitt dårligere etter at sykehuset avsluttet behandlingen av henne.

— Nå får hun lindrende behandling, som smertestillende og kvalmedempende. Vi er klare over at prognosene hennes ikke er gode, men vil ønsker at de skal prøve å gi henne behandling så lenge hun kan få det, understreker moren.

Hun opplever at Astrids livskvalitet er blitt dårligere. Sætrevik forteller at datteren nå er mindre oppe enn tidligere.

— Hun var i god form før de avsluttet behandlingen. På gode dager leste hun, så film, og lekte med søsteren sin. Hun lever et liv på sykehuset, og livet hennes er verdifullt. Hun er et lite barn, påpeker Sætrevik.

Foreldrene synes det er bra at saken deres har utløst en debatt om hvilke rettigheter pårørende skal ha i saker der det oppstår uenigheter om hvorvidt livsviktig behandling skal avsluttes eller fortsettes.

— Om ikke annet, så kan det kanskje hjelpe andre. Det er mange alvorlige tema som knytter seg til slike situasjoner, påpeker Sætrevik.

Dolmen, Siv