Det er sent mandag kveld utenfor fylkeshuset i Bergen, et godt steinkast fra Bystasjonen.

Ved siden av en stor bag fylt med matpakker, sjokomelk, ullgensere, kanel-giffler og yoghurt sitter de. Tre kompiser som vil være først i køen — og som ser seg om etter nye skolemuligheter.

De har sittet og ligget her fra sekstiden på ettermiddagen.

— Vi slåss for plassen, sier Løvstakken-gutten Sebastian Giovine Jansson (15) med beina under et fleecepledd.Isak sitter og ser film på Iphonen. Alle de tre guttene er satt opp med samme type telefon. De taster og preiker og lar seg intervjue.

- Begynner å bli kaldt

Etter skolestarten mandag, ble det en del ledige elevplasser ved de videregående skolene i Hordaland. De er det mulig å sikre seg.

Jeg er ikke helt sikker på at jeg vil bytte

Sebastian (15), i byttekø

Og det er derfor kamerat-trioen har lagt seg til utenfor det store bygget i Agnes Mowinkels gate 5. Der er inntakskontoret.

VIL VÆRE FØRST: Tre kompiser på skolejakt. Det ser jo rett og slett litt koselig ut, ikke sant?
Ørjan Torheim

— Det begynner å bli kaldt. Jeg tror jeg snart skal ta på en ullgenser, sier Sebastian. Han går på Bergen maritime like ved og vil se hvilke muligheter som finnes på andre skoler.- Jeg er ikke helt sikker på at jeg vil bytte. Men jeg kan godt tenke meg til Laksevåg. Det hadde vært godt å komme i en klasse der jeg kjenner flere.

Sebastian hadde tenkt å ha med telt og overnatte på den gressdekte trafikkøyen uti gaten. Han slo det fra seg.

- Mange pene jenter

Isak Ve (15) går på Bjørgvin og ønsker seg over til Nordahl Grieg i Fana.

Helsikke, det var tidlig

Forbipasserend gutt til de tre kompisene

— Jeg kjenner flere som går der. Og så er det mange pene jenter der, sier han - etter at kameratene har bedt ham si akkurat det.

Øystein Solberg (16) går på Nordahl Grieg og vil over til Fana gymnas.

— Jeg går service og samferdsel, men har skjønt at det ikke er noe for meg. Jeg kom ikke inn på allmenn, eller studier som vi sier, på Nordahl Grieg. Nå vil jeg bytte skole for å kunne gå allmenn, sier Øystein.

- Helsikke så tidlig

En gutt kommer forbi nattens soveplass for de tre kameratene.

— Står dokkar i køen allerede? Helsikke, det var tidlig, utbryter han.

— Nei, det begynner jo tirsdag morgen, svarer kameratene.

— Det sa en dame som kom ut fra bygget tidligere i dag, også.

— Nei, det e onsdag, sier den forbipasserende og ser vantro på dem.

— Nei, du tar feil av dagen, repliserer kompisene.

Kølapper onsdag

Det gjorde den forbipasserende ikke. Tirsdag morgen hadde en annen elev overtatt førsteplassen i køen. Han vil ikke ha navnet i avisen, men forteller at trioen ga opp natt til tirsdag da de oppdaget at de faktisk var vel tidlig ute.

— Men de sa de skulle komme tilbake utpå dagen. Jeg er beredt til å sitte her dag og natt for å få plass på påbygg, sier førstemann i skolekøen.

Kølappene deles ut onsdag morgen klokken åtte, eller tidligere dersom det er flere enn 150 søkere i kø, forteller resepsjonisten i fylkesbygget. Det samme står å lese på hjemmesidene til hordaland.no - under «Ledige elevplassar i Hordaland»: