JO MOEN BREDEVEIEN

Butikken på Fedje ligger noen hundre meter fra fergekaien. Her møter vi store og små som forteller at de ikke er redde etter mandagens nestenulykke.

Men de er heller ikke beroliget. De har ventet på at noe slikt skulle skje. Flaks, bare, at det gikk bra denne gangen.

Husker et annet drama

Bernt Hestenes er 80 år gammel. Født og oppvokst på Fedje. Han opplevde ikke mandagen som veldig dramatisk. Hestenes husker nemlig 1976. Deep Sea Driller-ulykken, som fant sted på samme sted som mandagens nestenulykke. Den gangen omkom seks mennesker.

— Mangt kan hende, vet du. Her har det skjedd to ganger nå, selv om mandagen ikke kan sammenliknes med Deep Sea Driller-ulykken, sier Bernt Hestenes.

— Vi skulle hatt en slepebåt her, er hans klare konklusjon.

Kritisk til sikkerheten

Eva Moldøen er blant butikkgjestene. Hun er kritisk til sikkerheten på øyen:

— Jeg har meninger om at de har flyttet oljedepotet vårt til Florø, kan du vel si. Dessuten er jeg usikker på om den generelle beredskapen er bra nok.

Mange av kundene deler Moldøens syn. Først og fremst gir de uttrykk for støtte til Kurt Oddekalvs ønske om en fast stasjonert slepebåt på øyen si.

Så nesten-havariet

Helt ytterst på vestsiden av Fedje bor familien Stormark. Nesten-havariplassen ligger noen små hundre meter fra huset deres. Svein Stormark forteller at han sto i kjøkkenvinduet og fulgte redningsarbeidet på mandag. Han var ganske rolig:

— Jeg visste ikke hvilken last skipet der ute førte.

Men det gikk jo bra. Ingen eksplosjon, ingen grunnstøting.

— Jeg er redd dette ikke blir siste gang, men jeg håper jo det, sier Stormark.

Før han legger til at sikkerheten ikke er god nok.

— Det burde ligge en slepebåt i Fedje. Fraktskip går forbi til alle døgnets tider. Det må man ta høyde for, mener Stormark.

Skremt av hendelsen

Klokken er nesten fire - hentetid i barnehagen. Samtalen går varm. Folk har fått seg en vekker. Det er jo en viss fare forbundet med all trafikken rundt øyen.

— Det slo meg utpå kvelden - hva som kunne ha skjedd. Med oss, med husene, med miljøet. Det er skremmende, sier Elin Øyen.

Konklusjonen på henterommet i barnehagen, det som synes å være gjennomgangsmelodien på Fedje i dag, er entydig:

— Vi kan bare håpe at politikerne innser faren forbundet med transport av olje og gass. Vi må i alle fall ha en slepebåt.

MERKET: Det lille øysamfunnet i havgapet er merket av nestenulykken på mandag formiddag.
HUSKER EN VERRE ULYKKE: Bernt Hestenes er 80 år gammel. Han ble ikke så skremt av mandagens nestenulykke. Bernt husker nemlig Deep Sea Driller-ulykken i 1976, som fant sted omtrent på samme sted som nestenforliset, og der seks mennesker omkom.