• LES OGSÅ: Slik blir fakkeltoget i Bergen Hovedsalen på Folkets Hus var ikke stor nok da Arbeiderpartiet i Bergen i ettermiddag minnet de døde og savnede etter Utøya-massakren. En rekke fremmøtte måtte stå utenfor.

— Det mange av dere har opplevd og vi har vært vitne til er ondskap som ikke lar seg beskrive. Men sammen finner vi samhold og omsorg for hverandre i sorgen og det gir oss styrke, sa helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

— Over hele landet sitter etterlatte igjen i bunnløs sorg. Dere skal vite at vi står sammen med dere, fortsatte ministeren.

— Felles for alle som var på Utøya var et ønske om å gjøre verden til et bedre sted. Det vonde vil aldri glemmes, men det er alt det gode vi skal ta med oss videre. Vi kjemper mot vold med nestekjærlighet, sa hun.

- For hverandre

— De var umistelige, men vi har likevel mistet dem, sa Marte Mjøs Persen, ordførerkandidaten til Arbeiderpartiet.

Hun sa at hvert menneske i Norge er berørt.

— Det er et hav av blomster fra Lindesnes til Nordkapp, sa Ap-politikeren.

Hun trakk frem Tore Eikeland (21) fra Osterøy, akkurat som statsminister Jens Stoltenberg gjorde søndag.

— For et år siden fått et brev fra en ung mann hadde vært på besøk i Uganda. Tore Eikeland. La oss leve for hverandre, avsluttet han brevet med. Vi skal ikke miste håpet. Vi skal ikke miste styrken. La oss leve for hverandre, sa Mjøs Pedersen.

Finnes ikke svar

Fylkesleder Sveinung Valle talte også. Han fikk datteren trygt hjem fra Utøya.— Vi opplever sympati fra hele Norge. De spør hvordan vi har det. Det finnes ikke noe rasjonelt svar.

— Jeg var selv forelder oppi dette og var veldig glad da vår Mette kom hjem. På andre siden er det fem familier som ikke kan være glade.

Gateprest Thor Brekkeflat talte også.

— Hvis målet var å lage sorg, har man klart det. Hvis målet var å knuse partiet har man ikke lyktes. Det finnes positive motkrefter som langt overgår de negative.

Det blir også fakkeltog i Bergen mandag kveld. Simen Willgohs, fylkesleder for Sosialistisk Ungdom og en av initiativtakerne bak markeringen, spår at hele 10.000 bergensere kan komme til å møte opp i kveld.