KARI PEDERSENØRJAN DEISZ (foto)

På kjøkkenet ved Sandviken Seniorsenter blåses det til eldreopprør. Meldingen om at administrasjonen i Bergenhus vil stenge det tradisjonsrike møtestedet for bydelens eldre, har satt sinnene i kok:

— De må ha en skrue løs, mener Lilli Jønsson (79), som sammen med Carla Thuen og ti andre hører til staben av frivillige.

Fire dager i uken trer de to godt voksne damene på seg kjøkkenforkleet og trør til på eldresenteret. 800 brukere er innom ukentlig. Gjestene skal ha kaffe og noe å bite i, og tre dager i uken er det middag med kaffe for 47 kroner.

— Dette er mitt andre hjem, sier Lille Jønsson. Carla Thuen, som har satt seg til med strikketøyet, nikker ivrig. - Helt enig.

Å stenge eldresenteret i Skuteviken sparer bydelen for knapt 800.000 kroner og inngår i en 18 millioners budsjettinnsparing som bydelsstyret skal behandle 30. januar.

Bydelsdirektør Ove Vorland begrunner forslaget med at Bergenhus har god dekning av eldresentre. Dessuten skal bydelen få sin egen servicelinje, trolig fra mars, som vil kunne frakte eldre i Sandviken til eldresenteret på Klosteret eller til Danckert Krohn.

— Kan ikke da Klosteret være et greit alternativ?

— Nei takk, tusen takk. Der går ikkje eg! fnyser Carla Thuen.

Neste uke skal daglig leder Berit Wolf bli grundig orientert om nedleggingsforslaget. Der vil hun minne de ansvarlige om at kommunen får svært mye for pengene sine i Skuteviken. Nasjonalforeningen for folkehelse, som eier senteret, samler inn penger og den frivillige innsatsen er stor.

Og vil de ikke lytte til fornuft, truer damene i Skuteviken med skikkelig opprør:

— Vi tar med oss billedvevene våre og okkuperer rådhusets første etasje, lover Carla Thuen.

Rundt kjøkkenbordet ved Sandviken Seniorsenter kaller de det galskap å stenge et helt eldresenter for å spare 800.000 kroner. Fra venstre Lilli Jønsson, Margot Herland, formann i lokalstyret av Nasjonalforeningen, frisør Ragna Guldbrandsen og fotpleier Inger Sofie Johansen.