— Det skal bli godt å komme hjem og feire jul, være med familien, sier Stian Asbjørnsen (27) og Daniel Viksund (28) på telefon fra Mazar-e Sharif.

De to kameratene fra Strusshamn på Askøy har kjent hverandre hele livet. Nå jobber de sammen i Aghanistan, der de for tiden har ansvar for sikkerheten på et av Forsvarets Hercules-fly.

De sier at kontrastene til livet i Norge slår dem hver gang.

— Jeg tror ikke folk der hjemme forstår hvordan livet for en vanlig afghaner er, sier Asbjørnsen.

JULEFERIE: Sersjant Daniel Viksund har vært i Afghanistan i ni måneder. - Nå skal jeg feire jul hjemme. Konstrasten blir spesiell, sier han.
KIM GULBRANDSEN, FORSVARET
VETERAN: Fenrik Stian Asbjørnsen har vært til sammen to år i Afghanistan. - Enkelte ting blir bedre, andre ting blir ikke det, sier han.
KIM GULBRANDSEN, FORSVARET

— Fattigdommen her nede er ekstrem, sier Viksund.

Møtte forsvarsministeren

Norge har for tiden 200 soldater i Afghanistan. Antallet skal økes til i underkant av 300 etter jul.

Da forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen besøkte landet denne uken, jobbet Asbjørnsen og Viksund på Hercules-flyet som ble brukt under besøket. De rakk å slå av en kort prat med Strøm-Erichsen, men det ble mest om trivielle ting, sier de.

— Hun hadde et stramt program, så det var ikke tid til den helt store diskusjonen, sier Asbjørnsen.

- Hvordan er livet som soldat i Afghanistan?

— Det har gått bra. Det er mye å gjøre, travle måneder, sier Viksund.

— Jeg har gjort noe forskjellig hver gang, alt fra operativt til logistikk. Vi har veldig fokus på å løse oppdragene. Nå handler det om å passe på Herculesen, sier Asbjørnsen.

Han har fire perioder og til sammen to år i Afghanistan bak seg. Viksund er inne i sin andre periode og niende måned.

— Du ser at det utvikler seg her nede. Enkelte ting blir bedre, mens andre ting tilsynelatende ikke blir bedre, sier Asbjørnsen.

Snart hjem til Askøy

Neste uke reiser begge hjem til Askøy. Viksund skal tilbake til Afghanistan etter jul, Asbjørnsen er enn så lenge ferdig med sin utenlandstjeneste.

— Det blir spesielt å se kontrastene, sier Viksund.

Asbjørnsen sier han setter pris på de små tingene når han er hjemme.

— Som det å kunne spise maten man selv har lyst på, fråtse litt i julemiddager. Vi er veldig glade for å ha den jobben vi har, men det er også veldig godt å komme hjem, sier han.

I fjor feiret han julen i Afghanistan. Han forteller at soldatene pleier å ha både juletre, tradisjonell julemiddag og de klassiske juleseriene på TV-skjermen.

— Men man får ikke helt den samme julefølelsen når man er i konstant beredskap, sier han.

Kim Gulbrandsen fra Forsvarets mediesenter sier at de som vil ønske soldatene i Afghanistan en god jul, kan gjøre dette på Forsvarets Facebook-side.