• Jeg merket at flyet svingte kraftig to ganger før det dundret i bakken med et smell. Det skjedde så fort at jeg ikke rakk å bli redd.

RANDI KVINGEMarit Oppedal (44) fra Bu i Ullensvang kan nesten ikke tro at hun ikke ble mer skadet da styrtet med et småfly i Tanzania 16. mars.— Hele situasjonen var uvirkelig. Jeg følte at jeg så hendelsene gjennom andres øyne. Det var som å være med i en film eller et skuespill, sier Marit.Mandag kveld ble hun fraktet til Haukeland sykehus sammen med studievenninnen Gro Håvardsholm Elnan fra Eidfjord. Skled 17 meter - Flyet krasjlandet på buken, og skled 17 meter bortover maisåkeren. Dersom flyet hadde snudd seg, hadde ingen av de fem passasjerene overlevd, forteller Gro som fikk en dramatisk feiring av 44-årsdagen sin.Sammen med over tjue sykepleierstudenter fra Høgskolen i Bergen har Marit og Gro vært i praksis på tre ulike sykehus i Tanzania siden 29. januar.Da ulykken skjedde, var Marit og Gro på vei fra Haydom til Mushi for å ha praksis på et sykehus der.- Egentlig skulle vi fløyet dagen før, forteller Gro.Gro har aldri fløyet med småfly før. Hun reagerte ikke på at det ristet i flyet da de fløy inn i et uvær som kom helt uventet. Det ble ikke gitt informasjon om at noe var galt. Kraftig smell - Piloten gjorde en god jobb med å manøvrere flyet ned til kræsjlanding. Det skal litt til å holde hodet kaldt i en slik situasjon, sier Gro.Heldigvis hadde piloten gått grundig gjennom sikkerhetsrutinene før de lettet. Han viste dem førstehjelpsutstyr og nødutganger.Marit husker ikke at hun gikk ut av flyet, men hun vet at hun klarte å komme seg ut av flyet på egen hånd. Hun satte seg i en skråning ved siden av. Smertene var ikke så store, selv om hun blødde i ansiktet og ikke kunne se på det ene øyet. Hjelp fra lokalbefolkningen Med en gang flyet styrtet, kom lokalbefolkningen springende for å hjelpe.- Jeg frøs litt. En av dem tok av seg et plagg og tullet det rundt meg, forteller Marit. - Det var hjelpende hender overalt. De ba, hellet vievann over oss og sang, sier Gro.Hun måtte sitte en stund i flyet for å summe seg og kjenne etter at hun var hel.- Etter en så kraftig trøkk skal det ikke mye til for at noe sprekker innvendig. Jeg visste at dersom jeg var alvorlig skadet, hadde jeg blitt svimmel og kvalm. Heldigvis var jeg klar i toppen hele tiden, sier Gro. Lang ventetid Ulykken skjedde klokka 9.05 om morgenen. Etter tre timer ble Marit, som hadde ytre skader, fraktet til sykehuset i Haydom. Der ble hun operert og sydd i ansiktet. Gro måtte vente syv timer før hun ble fraktet til sykehus i Nairobi. Om kvelden kom også Marit dit.- En stund var jeg redd jeg måtte overnatte ute i maisåkeren fordi flyet ikke kunne lette etter at det var blitt mørkt, sier Gro.Alle fem som var om bord i flyet skadet ryggen.- Jeg var den som ble hardest skadet. Dersom ulykken hadde skjedd i Norge, ville jeg nok blitt operert. Med tid og stunder blir jeg nesten som ny, sier Gro.Marit fikk en spiss gjenstand gjennom kinnet og må opereres.- Jeg fikk flere brudd i ansiktet. Heldigvis ble ikke synet skadet, sier hun.

Les også: - Trodde mamma var død

SKADET RYGG: Gro Håvardsholm Einan fra Eidfjord må regne med å bruke lang tid på å bli bra igjen i ryggen. (Foto: Marianne Hansen)