Natt til søndag døde en 26 år gammel mann i en bussulykke utenfor kjøpesenteret Xhibition i Bergen sentrum. Han døde da han ble påkjørt av en såkalt "festbuss" fra Klubb Festtrafikk, hvor 45 feststemte personer var om bord.

Stanset bussen i Gravdal

Kari Cecilie Selstø Egeland (21) gikk på bussen ved Rundetårnet på Bryggen klokken 02.30 natt til søndag sammen med bestevenninnen Mette Standnes (20). De var begge i bussen noen minutter senere da 26-åringen omkom momentant i Olav Kyrresgate.

Ifølge politiet er det uklart om mannen løp etter eller hang fast i en av dørene på denne bussen da ulykken skjedde.

Politiet stanset bussen først da den hadde kommet til Gravdal, flere kilometer fra ulykkesstedet. Verken sjåføren eller noen av de 45 passasjerene skal ha fått med seg det som skjedde i Olav Kyrresgate.

— Vi merket ingenting. Plutselig stoppet bussen på Laksevåg. Vi trodde det var en promillekontroll. Flere politifolk kom inn i bussen. De sa ingenting om hva som hadde hendt, men vi måtte vise identifikasjonspapirer og de noterte telefonnumrene våre, sier Egeland.

Leddbuss på 18 meter

— Det var et sjokk å få den beskjeden da politiet stanset bussen. Noen av de andre passasjerene ropte at det hadde skjedd en ulykke. Da brøt mange av oss ut i gråt, sier hun.

Ulykkeskjøretøyet, en 18 meter lang leddbuss, er eid av Klubb Festtrafikk, som holder til på Sotra.

— Vi trodde først det dreide seg om en misforståelse da politiet til slutt sa at det hadde skjedd et alvorlig trafikkuhell i sentrum, sier Mette Standnes.

De to venninnene tar ofte den såkalte partybussen hjem fra Bergen sentrum i helgene. Det spilles ofte høy musikk på vei mot Sotra, ifølge Egeland.

— Vi har aldri opplevd noen problemer tidligere. Selskapet har dyktige sjåfører, sier Egeland.

- Sjåføren tar det tungt

Robert K. Sæle i Klubb Festtrafikk har søndag kveld snakket med sjåføren som førte ulykkesbussen.

— Han tar selvsagt dette svært tungt. Sjåføren har fått tilbud om krisehjelp, og blir godt ivaretatt. Han har venner og familie rundt seg nå, sier Sæle.

Han fester nå lit til at politiets etterforskning vil bidra til å få klarhet i hva som har skjedd.

- Vet du om den omkomne skulle med bussen til Sotra natt til søndag?

— Ikke så vidt jeg vet på det nåværende tidspunkt, men jeg kan ikke avvise det heller, sier Sæle.

Han understreker at Klubb Festtrafikk i utgangspunktet ikke driver kommersiell virksomhet.

— Vi er en kompisgjeng som driver på dugnad. Det startet med at noen av oss kjøpte en buss, som blir brukt til ulike arrangementer og fotballturer, for å nevne noe. Vi driver utelukkende med intern transport, og kjører kun folk vi kjenner, sier han.

Etterlyser vitner

Bussen kom kjørende fra Torget og svinget inn i Olav Kyrres gate ved Xhibition for å kjøre vestover da ulykken skjedde. Politiet og de første som kom til stedet forsøkte gjenopplivning, men mannen ble etter kort tid erklært død.

Ved 20-tiden søndag hadde politiet fortsatt ikke fått tak i de to vitnene de etterlyste. En mann og en kvinne skal ha gått på festbussen i lyskrysset ved Galleriet og Småstrandgaten. De gikk av igjen like etterpå, omtrent da ulykken skjedde.

— Vi er fortsatt interessert i å komme i kontakt dem og andre som har vært i Olav Kyrres gate, som kan har sett noe og ikke har snakket med politiet ennå, sier jourhavende jurist Anja Mathiesen i Hordaland politidistrikt.

Navnet ikke frigitt

Politiet har i løpet av dagen avhørt flere av dem som var om bord på bussen i natt, men politiet vil ikke gå ut med hva de har forklart. Flere passasjerer BT har vært i kontakt med, sier at de ikke la merke til noe før politiet stanset bussen i Gravdal.

26-åringens nærmeste ble underrettet om dødsfallet i natt, men politiet har ikke gått ut med navnet hans.

ULYKKESSTED: Her i Olav Kyrresgate skjedde ulykken der en 26-åringen ble drept natt til søndag.
Paul Sigve Amundsen