— Vi har ikke vært flinke nok til å beskytte kvinner som er i faresonen, sier prosjektleder Ole Kristian Hjemdal ved Kompetansesenter for voldsofferarbeid.

I de fleste av sakene der det er drap eller drapsforsøk på kvinner og familie har det vært en forhistorie med vold, sier Hjemdal.

Når det kommer en anmeldelse for mishandling og vold i hjemmet må politiet bli flinkere til å kartlegge situasjonen; har det skjedd før, hvilke tiltak som må settes i kraft, trenger kvinnen beskyttelse, sier Hjemdal.

Han understreker at politiet er blitt flinkere på dette området, men at det er behov for ytterligere forbedring, spesielt når det gjelder beskyttelse.

— Statistikken viser at man har større sjanse for å bli utsatt for vold gjentatte ganger. Det vil si at for mennesker som ikke vanligvis er utsatt for vold, er sjansen rundt fem prosent i året. For mennesker som er utsatt for vold fire ganger eller mer, er sjansen for at det skal skje igjen over nitti prosent, og når det da skjer igjen kan et bli enda mer alvorlig, eller fatalt. Disse menneskene trenger beskyttelse, sier Hjemdal.

Bare i løpet av januar er det antatt at fem menn har tatt livet av sine kjærester og familier:

  1. januar: En 38 år gammel russisk kvinne ble funnet drept. Hennes 32-årige mann erkjente å ha tatt livet av henne.
   1. januar: En 28-årig somalier i Oslo ble pågrepet og siktet for å ha tatt livet av sine to små barn og sin fraseparerte kone.
    1. januar: En 43-årig kvinne døde av hodeskader etter å ha blitt mishandlet med et slagvåpen i Oslo. Hennes 48 år gamle samboer er siktet for drapet.
     1. januar: Et samboerpar i 20-årene ble funnet skutt og drept i en leilighet i Bodø.

     n 20. januar: En familie på fire ble funnet døde i et bolighus i Sveio i Hordaland. Politiet konkluderer med at det ligger en familietragedie bak dødsfallene.