Tradisjonelt på denne tiden har rutinerte bergenserne begynt å forberede seg på en uke med søvnløse netter og ravende ungdommer i gatene. Men ikke i år, skal vi tro studentrepresentantene fra lærestedene i byen.

Nytt fokus

— Vi vil flytte fokus vekk fra festingen, sier Tine Blomfeldt, leder ved Universitetet i Bergens studentparlament.

Det er ikke hipt å bli full lenger

Tine Blomfeldt

Sammen med representanter fra Høgskolen i Bergen, Norges Handelshøyskole, BI og Det akademiske kvarter, begynte de allerede i vår å planlegge en ny velkomst for de 6000 nye bergensstudentene som inntar Bergen by i disse dager.

De ville gi studentene et alternativ til den tradisjonelle forlengingen av russetiden fadderuken har blitt beskrevet som de siste årene.

— Studentene svarte på en læringsmiljøundersøkelse at mange av dem følte seg ekskludert fra fadderuken på grunn av det sterke fokuset på alkohol. Vi bestemte oss for å tilby en mer inkluderende fadderuke, forteller Blomfeldt.

- Ikke hipt å bli full

Helt konkret vil de tilby et bredere og mer helhetlig program (klikk på lenkene til lærestedene over for å se), med flere kulturelle innslag og aktiviteter som ikke nødvendigvis inkluderer drikking. De vil starte aktivitetene tidligere på dagen, og ha aktiviteter flere steder i byen enn tidligere.

— Vi opplever at studentene etterlyser dette. Det er ikke hipt å bli full lenger, sier Blomfeldt.

I tillegg ønsker de at studentene skal få et bedre image.

— Vi håper folk kan møte de nye studentene med et åpent sinn, selv om endringen til det bedre kan ta noe tid. Her er det holdninger som må endres både blant studentene og Bergenserne. Dette er et viktig første steg på veien.

Opp til fadderne

Det er fortsatt til syvende og sist opp til fadderne hvordan fadderuken skal bli. På NHH har de laget en kontrakt som fadderne må signere.

— Her skriver de blant annet under på at de ikke får «tvinge» studentene til å gjøre ting de ikke vil, sier Anna Gursli Langesæter, prosjektansvarlig i kjernestyret til NHHS.Tine Blomfeldt forteller at rekrutteringen av faddere har blitt enklere etter at de presenterte det nye opplegget.

— Noen studenter som ellers har vært skeptiske har sagt at dette er et opplegg de kunne tenke seg å representere, sier hun.

Tror du på mindre drikking i år? Si din mening under!