Sjef for Utrykningspolitiet på Vestlandet, Leon Nordanger, sier til bt.no at han nesten ikke har mannskaper igjen i bergensområdet.

Av hans 32 menn og kvinner, er 17 tatt ut i streik — alle i Hordaland. Sunnhordland og Sogn og Fjordane er så langt ikke berørt.

— Virksomheten vår i bergensområdet er helt borte. Det rammer trafikksikkerhetsarbeidet vårt på de viktige veiene E39, E16 og fylkesvei 555, sier Nordanger.

Frykter «fritt frem»

Ifølge ham er situasjonen omtrent den samme i de andre storbyområdene i landet.

Det er et stort potensial for at det skjer ulykker, og det får vi ikke gjort så mye med for øyeblikket

UP-sjef Leon Nordanger på Vestlandet

— Både i Trøndelag, Tromsø, Stavanger og Kristiansand er de i mer og mindre samme situasjon som oss.

- Hva kan dette få å si?

— Hele vår aktivitet er jo innrettet mot å forhindre ulykker. Nå er det jo andre politikolleger på jobb. Men jeg frykter selvfølgelig at dette skal bli en slags «fritt frem» for trafikksyndere. I UP ligger vi med brukket rygg, i stabilt sideleie, sier Nordanger.

— Med fine, tørre veier kjører mange ganske hardt. Det er et stort potensial for at det skjer ulykker, og det får vi ikke gjort så mye med for øyeblikket.

Skal ikke ramme kongebesøket

Hordaland politidistrikt skriver i en pressemelding at de har totalt 56 ansatte ute i streik fra torsdag morgen.

— Dette er hovedsakelig ansatte ved Bergen sentrum politistasjon og UP. I tillegg er noen fellesfunksjoner, som instruktører og ledende arrestforvarere, tatt ut, skriver informasjonsrådgiver Gry Benedicte Halseth.

Politimester Geir Gudmundsen i Hordaland regner med at kongebesøket i Bergen i forbindelse med Festspillene blir gjennomført etter programmet.

— Streiken vil i første omgang ikke gi direkte konsekvenser for politidistriktets innbyggere, sier Gudmundsen i pressemeldingen.

UP-sjefen: - Mindre ressurser

Overfor nettstedet politi.no torsdagdeler UP-sjef Runar Karlsen Nordangers bekymring:

— UP har tatt nesten 30 prosentflere førerkort for fartsovertredelser hittil i år, sammenlignet med sammeperiode i fjor. Pinse, med stor trafikk og tørre veier som kan innby tilhøyere fart, kan gi fatale resultater, sier Karlsen.

Fra januar til april i år beslaglaUP over 1500 førerkort på grunn av for høy fart.

— Til helgen starter pinsen,og med det sommeren for mange. Det forventes stor trafikk på utfartsveiene. Deter meldt flott vær over store deler av landet, noe som ofte kan føre til forhøy fart, sier Karlsen videre, og peker på at høy fart er hovedårsaken tilalvorlige ulykker.

Karlsen sier at rundt én avfem UP-folk er tatt ut i streik.

— Disse fordeler seg over hele landet, bortsett fra desentrale østlandsområdene. Redusert mannskapsstyrke vil gi utslag i noe mindreressurser til overvåking og kontroller.

- Vil merke

300 politifolk i Oslo er også tatt ut i streik.

— Jeg garanterer at regjeringen og Oslos befolkning vil merke at Unio er i streik. Men streiken skal ikke gå ut over beredskapen, sier streikeleder i Unio Stat Oslo, Erik Eriksen, til NTB.

Det er første gang politiet streiker siden 1995.

— Det er dramatisk å ta ut så mange personer med slike viktige samfunnsoppgaver, men det er helt nødvendig, sier Eriksen.

Hva synes du om at politiet streiker? Gi ditt syn på saken i kommentarfeltet under!

«FRITT FREM»: - Jeg frykter selvfølgelig at dette skal bli en slags «fritt frem» for trafikksyndere, sier UP-sjef Leon Nordanger om den pågående politistreiken. Nordanger er sjef for UP-patruljene i Hordaland, Sogn og Fjordane og Haugalandet. UPs aktivitet rammes hardt av streiken.
Bergens Tidende