Klokken 19 torsdag kveld ble det holdt fakkeltog over hele Norge til støtte for krigens ofre i Midtøsten. Bergenserne var samlet på Festplassen, der DNS-sjef Bjarte Hjelmeland holdt en appell til de rundt 3000 fremmøtte.

— Akkurat nå er folk over hele Norge samlet. Vi er samlet for å vise vår støtte til krigens ofre i Midtøsten, sa Hjelmeland.

Nordmann i Gaza: - Vi var livredde

Valdres-familie: Fanget i krigen på ferie

En lang rekke organisasjoner samarbeidet om markeringen. Hjelmeland kalte fakkeltogene «et historisk samarbeid mellom idrettsnorge, krikesamfunn, fagbevegelsen, organisasjoner og privatpersoner».

- Vi krever våpenhvile!

  • Vi krever en ikkevoldelig løsning på krigen. Vi krever våpenhvile nå! sa Hjelmeland.

Ifølge politiet er det anslått at cirka 3000 mennesker møtte opp på Festplassen. Operasjonssentralen i Bergen opplyser at markeringen i Bergen gikk fredelig for seg - i motsetning til i Oslo.

Etter appellen gikk de fremmøtte i tog til Den Nationale Scene og tilbake igjen.

Fakkeltog på Voss

Rundt 300 deltok i demonstrasjonen på Voss klokken 19.00 i dag. Den foregikk i fredelige former med en appell på Torget. Deretter gikk deltakerne i tog gjennom Vangsgata, forbi Sverres plass, kirken og tilbake til Torget.

Mange vossinger er spent på om legen Johannes Brattebø kommer seg inni Gaza. Han dro nedover i går.

Også i Oslo, Tromsø og Stavanger ble det arrangert store fakkeltog, i tillegg til en rekke mindre steder i landet.

I Oslo ble det før fakkeltoget holdt en proisraelsk støttemarkering, der Siv Jensen forsvarte Israel i en appell. Det endte i dramatiske scener da store politistyrker barket sammen med antiisraelske demonstranter.

Les også: Erlend (16) ble drapstruet etter Israel-støtte


Les BTs leder: Israels høye spill

Kronikk: Tragedien i Gaza

Les også: Leserombud i Bergens Tidende, Terje Angelshaug, spør seg om BT og andre medier underslår informasjon som kan være til Israels fordel.

Har du spørsmål om Midtøsten-konflikten? Ekspert svarer deg på bt.no.

Vegar Valde
Vegar Valde
ARNE HOFSETH
SCANPIX