— Vi har opplevd marerittet som gikk i oppfyllelse, sier Hallstein Lunde.

Sammen med flere hundre andre gikk han i fakkeltog over Torgallmenningen, mens bergenserne hastet forbi med poser fulle av julegaver.

Markeringen var en protest mot psykiatrien og Sandviken sykehus, der Per Kristian Slåttli, kalt PK, var innlagt i vår.

Familie og venner har kritisert institusjonen sterkt fordi de ikke meldte forsvinningen som en nødsituasjon, og fordi de ikke i etterkant har innrømmet feil.

— Da de ringte og sa han hadde rømt skjønte vi hvor alvorlig det var - vi visste hvor sjuk han var. Men politiet kom ikke - de hadde fått beskjed av sykehuset om at alt var i sin skjønneste orden. Det var en følelse av total hjelpeløshet - du har et nødnummer du skal ringe når noe skjer, men så får du ingen hjelp når det verste hender, sier Lunde.

Spesielt menneske

Markeringen i kveld begynte med appeller i musikkpaviljongen, der familien, pasientombud Rune J. Skjælaaen og kameraten Ole Kristian Einarsen talte. Einarsen takket alle som var med i den omfattende leteaksjonen.

— Vi savner deg, PK, sa han .

— Du er et helt spesielt menneske, og du rakk å berøre mange. Vi kommer aldri til å glemme deg.

Einarsen sa at det var viktig å ikke legge lokk på problemstillingen omkring psykisk sykdom.

— PK ble syk, og det var helt normalt, sa han.

— Det er uforståelig at han er borte.

Han kritiserte også Sandviken Sykehus for sin håndtering av saken både i forkant og i etterkant av Slåttlis forsvinning, og for klinikksjefens uttalelse i en kronikk om at de ansatte som blir "spyttet på" er det viktigste.

— Jeg håper vi aldri får høre en slik uttalelse igjen, sa Einarsen, og la vekt på at det må være rom og åpenhet for kritikk.

— Pasientene må alltid være de viktigste.

Savn

Fakkeltoget beveget seg deretter til Johanneskirken, hvor det skulle være flere taler og en kunstnerisk seremoni.

— Vi kaller ikke dette en minnestund, fordi situasjonen fortsatt er uavklart i den forstand at Per Kristian ikke har blitt funnet og ikke er erklært død. Teknisk sett er han fortsatt i live, derfor har vi valgt å kalle det en samling i savnet, sier faren Hallstein Lunde.

Tiden siden sønnen forsvant har vært svært vanskelig, og Lunde sier at kampen for å sette fokus på psykiatrien har vært med på å gi mening i en mørk tid.

— Mange som opplever en slik situasjon kan bli slått helt i bakken av en slik kamp mot det offentlige, med den følelsen av håpløshet man lett kan få. Men Per Kristian hadde en stor vennekrets, og engasjementet rundt ham har gitt oss styrke til å slåss en stund, sier Lunde.

— Derfor er det også godt å gjennomføre denne markeringen, en helt fysisk, og synlig markering ute i gatene av det som har skjedd. Det er en konkret synliggjøring av den nøden vi har følt, sier Lunde.