Se video øverst. OBS! Vi har sladdet personene i filmen

Om ett år vil bakken opp mot Johanneskirken i Bergen sentrum fremstå som et helt nytt byrom. Arbeidet er i full gang, med en prislapp på 16,3 millioner kroner.

Men det er et problem: Folk nekter å gå rundt. I stedet ødelegger de gjerdene og tar seg inn på anleggsområdet.

Slengte gjerde ned trappene

I et tilfelle slepte en mann et gjerde opp alle trappene og slengte det ned fra toppen.

I en filmsnutt som en nabo har tatt, ser vi en kvinne på stiletthæler som går gjennom anleggsområdet, mens en påseilet mann lenger nede i gaten ramler over kabelrør.

— Trappene er midt i lysløypen for fulle folk. Nesten hver eneste helg blir gjerder veltet, revet ned, kastet stein på, samt tråkket over når de først ligger nede, sier administrerende direktør Trond Lomsøy i Bydrift.Formann på anleggsområdet, Thor Haugen, advarer publikum mot ulykker:

— Dette er et arbeidsområde. Det ligger strømførende ledninger her. Vi oppdaget onsdag at en av de gamle ledningene kan smelle når du tråkker på den. Men de har bestemt seg - de skal gjennom. Så de klatrer på gjerdene. De går i hagene til naboene. Det var to som hoppet tre og en halv meter ned i en hage og skadet seg, sier Haugen.

— Det tar ett minutt å gå rundt, men de bruker heller 15 minutter på å rive ned gjerdene, sier han.

Arbeidslederen sier at hærverket også foregår midt på lyse dagen.

— Det er fulle folk, det er fra rusmiljøet rundt Nygårdsparken, det er studenter og det er vanlige folk. Vi hadde en kar som begynte å herje med et gjerde mens vi jobbet rett ved siden av. Jeg spurte hva han holdt på med. Han skulle gjennom, det var ikke noe annet sted å gå, sa han. Da har vi altså sprayet på bakken og skiltet. Det hjelper ikke, sier Haugen.

Kan bli politisak

Bydrift vurderer å politianmelde hærverket.

— Det er et av flere mulige tiltak. Vi håper at denne videoen vil gjøre politiet og andre oppmerksomme på fenomenet, sier Trond Lomsøy.

Han sier de har endret klemmer på gjerdene flere ganger.

— Vi har gjort diverse endringer på gjerdene uten at vi har klart å stoppe vandaliseringen. Det er kostbart å erstatte ødelagt materiell. Bråket er også til stor sjenanse for beboere i området, sier den administrerende direktøren.

Tips om saken? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post