De satt begge på motorsykkelen som kolliderte med en bil på E134 i Tysvær helt nord i Rogaland søndag ettermiddag.

Endre Ljones (42) er lillebroren til de to omkomne søstrene fra Arna. Han er rektor på Garnes ungdomsskole og sto på KrF sin liste til kommunevalget i 2011. Han uttaler seg på vegne av familien i en tekstmelding:

«Åslaug og Astrid var hver for seg fantastiske mennesker som mor, kone, datter, søster, tante og svigerinne. Vi kjenner sorg, smerte, og savn. Vi er glade for felleskapet i familien. Det vil bli et stort tomrom og savn når omsorgs— og ressurspersonene Astrid og Åslaug ikke er med oss lenger.»

- Ufattelig trist

De to er døtrene til Ingmar Ljones (70), som har en lang karriere bak seg som KrF-politiker. Astrid Ljones Fjærestad (47) etterlater seg ektemann og to døtre i begynnelsen av tjue-årene.

Fjærestad arbeidet som assisterende rådmann i Kvam herad. Hun ble tilsatt som skolesjef i 2010 og gikk så over til stillingen som oppvekstsjef og til slutt assisterende rådmann. De ansatte i kommunen ble informert under en samling klokken ni mandag morgen.

— Det er ufattelig trist at hun har gått bort. Først og fremst for familien, men hun var også en dyktig og vel ansett medarbeider i kommunen, sier ordførerer Asbjørn Tolo (H).

Det er lagt ut kondolanseprotokoll på arbeidsplassen på rådhuset i Norheimsund.

— Det vil også bli holdt en minnestund etter begravelsen, sier Tolo.

Astrid Ljones Fjærestad var også styreleder for Bjørnar håndball fra 2009-2011. Hun var aktiv i håndballen i Bjørnar i en årrekke, forteller leder i Bjørnar IL, Erlend Vågene.

— Både hun og familien har vært viktige deler av miljøet i klubben, og Astrid har vært en kjent person for de fleste i Bjørnar. Hun har bidratt svært mye til klubben med driv, humør og engasjement i mange år. Det er derfor et stort sjokk å høre at hun er borte. På vegne av hele klubben vil jeg si at det blir et stort savn å ikke lenger ha Astrid blant oss. Vi setter veldig stor pris på de årene vi har hatt sammen - de vil aldri bli glemt, skriver Vågene i en e-post.

— Samtidig er det i første rekke familien som har vår dypeste medfølelse, og jeg håper alle de mange vennene av familien støtter dem gjennom den tunge tiden, skriver Vågene.

Etterlater seg tre tenåringsbarn

Åslaug Ljones Løklingholm etterlater seg ektemann og tre tenåringsbarn, to sønner og en datter. Hun er utdannet ergoterapeut og arbeidet som spesialergoterapeut i Ergo- og fysioterapeuttjenesten i Arna og Åsane. Der hadde hun arbeidet siden 1997.

Mandag morgen var det samling på Arna helseheim for rundt 50 stykker som jobbet tett på henne. Leder Kari Loftås er sterkt preget av det plutselige dødsfallet.

— Det er et sjokk for oss, og vi har problemer med å forstå det. Hun var en veldig høyt respektert fagperson og medarbeider, kollega, fagkoordinator for tjenestene våre og hovedtillitsvalg for ergoterapeutene i Bergen kommune. Hun hadde et enormt stort nettverkt og det er veldig mange som er preget av dette, sier Loftås.

— Hun hadde noe ved seg. Hun var så lun og flink med folk. Det er mange pasienter som kommer til å savne henne. Hun har også hatt stor betydning for utviklingen av rehabilitering på sykehjem i Bergen, sier Loftås.

Åpen kirke

Løklingholm var også aktiv i Arna misjonsmenighet, som er en frimenighet tilknyttet misjonsforbundet. Her var hun i flere år konfirmantleder, blant annet for årets konfirmanter.

— Det er vondt å miste en så kjær medarbeider. Hun var en fantastisk konfirmantleder, og det er tydelig at det er mange som har satt pris på henne. Hun var veldig dyktig og solid. En trofast medarbeider som hadde tanker om arbeidet og gjorde det meste. Hun holdt andakter, var på turer og var glad i ungdom, sier pastor Terje Breivik.

I går hadde menigheten åpen kirke.

— Kirken var åpen slik at de som ville kunne komme og være sammen i sorgen. Det varte utover kvelden, og det var mange, spesielt unge, som kom, sier Breivik.

Også i kveld vil kirken være åpen fra klokken 18.

Dyp sorg i KrF

— Det er utrolig dyp sorg i KrF i dag. Vi er rystet når vi får høres sånt. Vi er relativt sjokkskadet her, sier Terje Gilje, leder i Bergen KrF.

Han mottok den tragiske nyheten i dag morges.

— De jeg har snakket med i KrF er selvfølgelig rystet. Jeg har også snakket med Knut Arild. Han var dypt rystet.

— Det finnes ikke ord egentlig. Ulykken rammet fortvilende og uskyldig. Vi er bare lei oss. Nå gjelder det å slå ring rundt familien, hjelpe og støtte dem så godt vi kan. Gi dem all den hjelp de trenger, fortsetter Gilje.

Arvid Nilsen, tidligere leder for Bergen KrF, har vært aktiv med Ingmar Ljones i KrF siden tidlig på 1990-tallet. Han har møtt døtrene ved en rekke anledninger og er svært preget av hendelsen.

— Det er sjokk og vantro. Jeg er satt ut. Det blir en tung dag på jobb. Ingmar er en partikollega og god venn. Det samme vil jeg si om hans kone Berit. Det er stjernefolk. Alle tanker og forbønn går til de to i dag.

— Hele KrF i Hordaland er preget i dag. De holdt sammen som stor familie. Barn og barnebarna var deres førsteprioritet. De var mye sammen på hytten deres på Kvamskogen.

- I våre tanker og bønner

Partileder Knut Arild Hareide (KrF) er også preget av ulykken.

— Jeg har mottatt meldingen om denne forferdelige ulykken. Det kjennes med en smerte som har en uendelig kraft. Våre tanker og bønner går til Ingmar, Berit og Endre og alle de som nå opplever denne dype sorgen, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Han forteller at ble orientert om ulykken tidlig mandags morgen av lokallagsleder Terje Gilje.

— Jeg informerte om dette på vårt morgenmøte på Stortinget i dag. Og vårt apparat er berørt av denne tragedien fordi det er så mange som har jobbet tett med Ingmar da han satt på Stortinget og i tiden som en av våre mest profilere lokalpolitikere.

OMKOM: Astrid Ljones Fjærestad
Odd E. Nerbø (arkiv)
OMKOM: Åslaug Ljones Løklingholm
Privat