• Jeg var ikke interessert i politikk da krigen startet, men jeg mente at Vidkun Quisling var Norges redningsmann når konge og regjering rømte landet, sier Per Jahr.

METTE RISA

Det var to stolte, men aldrende menn som møtte over tre hundre studenter på Kvarteret i går kveld. Bjørn Østring (87) og Per Jahr (82) var begge aktive i NS under krigen. Og de ble begge dømt i oppgjøret som fulgte. Østring til syv år, Jahr til to. En urettvis dom, hevder de to.

Fortalte om fortiden

— Quisling kjempet for Norge. Han var noe av grunnen til at okkupasjonen av Norge ikke ble like ille som i andre land, som for eksempel Polen, sier Jahr.

Sammen med Østring benyttet han anledningen på Kvarteret til å fortelle om Quisling, om sin fortid i NS og om forholdet til sine tidligere fiender.

Jahr ble med i NS nesten ved en tilfeldighet. Oppvokst under fattige kår, og med kun syv års skolegang ble han introdusert for NS ungdomsfylking av en kollega. Dette var først på høsten 1940, og kort tid etterpå ble han Quislings personlige assistent. Han opplevde Quisling som meget kunnskapsrik og begavet.

— Quisling var ikke bare en politiker og statsmann, han var også filosof, sier Jahr.

Men han understreker at det var Quisling han støttet. Ikke den tyske okkupasjonsmakten, representert ved Terboven.

Angrer ikke

— Det er bare i Norge vi har det sånn som dette, sa Østring mens han så utover en sal fylt med ungdommer. Og fordommer.

— For det er som kjent seierherrene som skriver historien, sa en av innlederne, Jostein Saakvitne, 1. amanuensis ved høyskolen i Bergen.

— Jeg gjorde det jeg mente var riktig, og står for det jeg har gjort. Jeg har ikke noe å angre på, sa Bjørn Østring.

Og kanskje lyktes han i å få de yngre generasjoner og fremtidige historieskrivere til å forstå at også de trodde de sloss for det som var rett.

INGEN «QUISLING»: - Jeg var sikker på at Vidkun Quisling var den eneste som kunne redde Norge, sa Per Jahr (82) til over trehundre studenter og andre som hadde møtt opp for å høre hans og Bjørn Østrings historie som tidligere NS-medlemmer. Til høyre møteleder Joachim H. Krüger.<p/>FOTO: GIDSKE STARK