— Det var ikke langt fra at vi fikk steinen i hodet, sier Per Molvik (72).

Torsdag formiddag var han på tur med sin kone Gullborg Molvik (65) da de hørte et drønn.

«Det tordner,» sa Per Molvik. «Nei, det er ikke vær til det,» sa hans kone. 72-åringen er hobbyfotograf, og de to hadde stoppet opp for å fotografere en svale. Så gikk de videre rundt svingen fra oppgangen til Stoltzekleiven.

— Der lå tordenet midt i veien, forteller han.

- Burde stengt veien

Ekteparet forteller at de ringte politiet for å varsle om den store steinen, og flere mindre steiner som fulgte på nedover fjellskrenten. Der fikk de beskjed om at riktig etat ville bli varslet.

- Vi kommer ikke til å stoppe akkurat der for å spise maten vår i fremtiden, sier Per Molvik. Her er ekteparet på tur på Blåmannen i 2009.
Jan M. Lillebø (Arkiv)
Det var denne storet steinen som i går endte sin ferd i Fjellveien.
2211-tipser

— Jeg anbefalte at noen ble sendt opp for å stenge veien. I mellomtiden sto min kone og jeg et lite stykke unna og varslet folk som var på vei. Forbipasserende ble helt rystet. En dame som bodde i nærheten kom løpende for å se hva som hadde skjedd. Hun hadde også hørt drønnet, forteller Molvik.

Etter 45 minutter hadde fortsatt ingen fra kommunen kommet til stedet der ekteparet fortsatt advarte folk om å raske på, og ikke stoppe opp.

— Heldigvis er det ferietid, ellers hadde vi advart barnehagen som ligger like nedenfor, forteller Molvik.

Flyttet steinen

I går, etter at ekteparet Molvik hadde bestemt seg for å fortsatte turen sin, ble steinen flyttet opp på muren ved siden av veien. Der lå den fortsatt da Bergens Tidende var på stedet i formiddag.

Direktør for trafikketaten i Bergen kommune Atle Kleppe sier den allerede skulle vært fjenet, og vil bli det snarest. Samtidig understreker han at det er umulig å sikre alle steiner som potensielt kan trille nedover.

— Går du langs en vei med en skråning ved siden av, vet du aldri når det kommer noe ned. Det ser vi både langs riksveier, fylkesveier og kommunale veier. Vi kan ikke sikre alle fjellsider, sier Kleppe.

Han forteller at kommunen med jevne mellomrom er ute og kikker langs veiene, og gjør løpende vurderinger.

Fjellveien er blant flere andre områder markert som rasutsatt på et kart over fjellsiden som kommunen laget i 2010.

- Folk må nyte livet

— Normalt sett skulle man ikke kunne gått til Rundemanen. Det er farlig. Hvis man ikke kan gå langs en vei med en skråning, hvor skal man gå da? spør Kleppe.

Samtidig sier han at kommunen tar bekymringsmeldinger de får inn på alvor, og alltid følger opp med å gå ut og sjekke.

— Jeg forstår at folk kan bli bekymret, men de må bare gå og nyte livet. Jeg er ikke bekymret når jeg går i Fjellveien selv. Det er helt sikkert.

Like ved den store steinen møter vi en som gjør nettopp det. Alexander Dahl Høgheim (16) løper med lette steg forbi.

— Jeg er ikke så redd for min del. Det er verre for eldre mennesker som beveger seg saktere enn meg, sier den spreke 16-åringen. Han løper i Fjellveien tre ganger i uken.