Mandag kveld fikk politiet melding om at tre personer hadde fått i seg propangass i Besso turisthytte på Hardangervidda. Det førte til full utrykning.

— Legehelikoptrene dalte ned fra himmelen som fluer, sier Harald Stensland fra Kristiansand.

Etter en lang dag på ski hadde han og følget på seks kommet frem på ski til Besso turisthytte. De hadde vært der en knapp time da de stilte seg i kø til den ene dusjen som var i hytten.

26 personer var på hytten. Mange ventet på at dusjen skulle bli ledig. Harald var like ved det lille rommet hvor tørkerommet og dusjen befant seg da han hørte et brak.— En mann som ikke var med oss hadde hørt at noen falt inne i dusjen. Han var lur nok til å sparke inn døren, og der fant han en dame som hadde besvimt, sier Stensland.

Kvinnen var ferdig og dusje og hadde fått på seg klær før hun segnet om.

- Gass!

Stensland tenkte først at kvinnen kanskje hadde fått et epileptisk anfall, eller at hun var utmattet etter en lang dag på ski, og trakk seg litt unna. Personalet ved hytten ringte 113.

— Jeg tenkte at det ikke var så mye vi kunne bidra med. To stykker kom raskt til og passet på kvinnen inne på dusjrommet, sier han.

Hun var bevisstløs. Etter en stund ble hun tatt inn på et tilstøtende rom. Da gikk den ene av de to mennene som hadde kommet til i bakken. Like etter segnet den andre om.

Hadde det vært en annen dag ville vi hatt kjempeproblemer med å hente ut disse personene

Lensmann Øyvind Rosseland

— Da ropte den som var på telefon med AMK «gass». De tok affære og åpnet alle vinduer mens de ga oss beskjed om å få på oss klærne og komme oss ut, sier Stensland.

Ledelsen ved hytten hadde allerede da vært i kontakt med Sandhaug turisthytte fem kilometer unna. De kom og hentet folkene fra Besso på scooter, mens de tre skadde ble hentet ut i helikopter.

«Forandring på ventiler»

Tirsdag morgen sendte lensmann Øyvind Rosseland i Odda, Ullensvang og Jondal kriminaltekniker til Besso. De fant at det har samlet seg opp CO2 på rommet hvor kvinnen dusjet.

— Det er propangass som driver brenneren til varmtvannet i dusjen. I forbindelse med værforholdene som har vært, har det blitt gjort forandring på ventiler og dører som gjør at avgassene fra forbrenningen har blitt i rommet, og at der sannsynligvis har vært for lite oksygen, sier Rosseland.

Han sier oppsamling av CO2 også stemmer overens med symptomene til pasientene.

— De hadde falt bort og blitt døsige. En av dem har vært bevisstløs, sier han.

Han vil ikke si noe om hvorvidt det er personalet på hytten eller gjester som har gjort forandringer på ventiler og dører. Han ønsker heller ikke å utdype hva dette innebærer.

- Hell i uhell

Politiet har opprettet sak.

— Det er ikke noe som indikerer noen straffeforfølging akkurat nå. Vi regner saken som oppklart foreløpig, sier Rosseland.

Han priser seg lykkelig for at det var godt vær mandag ettermiddag, slik at redningsetatene kunne ta seg inn med helikopter.

— Vi har hatt mye dårlig vær de siste ukene. Hadde det vært en annen dag ville vi hatt kjempeproblemer med å hente ut disse personene. Det var hell i uhell, sier Rosseland.

Han peker på at Besso turisthytte er langt utenfor allfarvei.

— Det er over en time inn dit med scooter. Trenger du hurtig hjelp der inne er det veldig viktig at været er godt slik at man kan få helikopterassistanse. Det lyktes denne gang, sier han.

Berømmer mannskapene

Andreas Finsrud er en av eierne av Besso turisthytte, og var en av tre fra personalet som befant seg i hytten. Han forklarer at eksosen fra gassvarmeren vanligvis skal gå gjennom et rør og ut av turisthytten.

— Men det har ikke skjedd, jeg er ikke sikker på hvorfor. Vi får inn et autorisert firma som skal se på feilen til uken, sier han.

Finsrud sier at det er flere ventiler i rommet, og at bare en av dem var avstengt.

— Det ble en trist dag for oss som var der, men heldigvis gikk det bra. Jeg vil berømme både helsepersonellet, gjestene på Besso og mannskapene som kom og hentet oss fra Sandhaug, sier eieren.

De har valgt å holde hytten stengt frem til de får klarhet i hva som forårsaket feilen.

Raskt utskrevet

Én av de tre pasientene, en 33 år gammel mann, ble fraktet til Bergen med luftambulansen. Han ble utskrevet i 21-tiden samme dag, ifølge en pressemelding fra Helse Bergen.

De to øvrige, en kvinne i 50-årene og en mann i slutten av 40-årene, ble fløyet til Akerhus universitetssykehus i Lørenskog. Tirsdag formiddag ble tilstanden deres beskrevet som stabil, og de ble utskrevet senere på dagen.

- FLAKS: På grunn av pent vær kunne tre legehelikoptre lande ved Besso turisthytte mandag ettermiddag.
HARALD STENSLAND