• Vi ville tatt flest mandater. Vi har vunnet! jublet ivrige Fpu-ere på Fremskrittspartiets partikontor klokken 20 i kveld.

Med applaus, ballonger og en svær marsipankake markerte de fremmøtte at Frp ble største parti i

skolevalget i Hordaland , og at partiet ville tatt flest mandater hvis det var et stortingsvalg.

— Dette viser at Frp ikke er et fløyparti. Vi er et folkeparti over hele landet, sier Petter Kvinge Tvedt, bystyrerepresentant og sentralstyremedlem i FpU.

(Saken fortsetter under videoen)

I mellomtiden begynner leder i Hordaland FpU, Marie Rosmer, å pynte marsipankaken med blåbær. 25,7 prosent av kaken skal bli blå, det samme som valgresultatet i Hordaland.

— Lærlinger slo sprit

Men på Folkets Hus er det også jubel. Der har AUF valgvake, og «We are the Champions» runger i bakgrunnen. Med 19,2 prosent av stemmene fikk Ap en fremngang på hele 8,5 prosentpoeng fra 2007 og 4,9 prosentpoeng fra 2005.

— Selv om Frp ble størst, har vi desidert størst fremgang. Vi føler oss i høyeste grad som vinnere, sier nestleder Tore Eikeland i Hordaland AUF.

Både han og leder Heidi Lindebotten tror det er innsatsen i skoledebattene som har gjort at Ap har gått kraftig frem i fylket.

— Lærlingeplasser har passert billig sprit som populært budskap. Skoledebatter blir lett populistiske, men vi har valgt en saklig linje og vunnet mye på det, sier Eikeland.

Lindebotten forteller at AUF-erne har skolert seg og forberedt seg spesielt grundig i år.

— Nå får vi betalt for det. Vi håper og tror at denne tendensen vil vise seg også i valget på mandag, sier hun.

Se resultatene fra din skole her:

Tradisjonelt har ytterpartiene gjort det sterkt i skolevalg, men tendensene viser seg ofte å være de samme i skolevalg som i det reelle valget noen dager senere.

I så fall kan Ap og Høyre glede seg over stor fremgang nasjonalt, sammenliknet med foran stortingsvalget i 2005. Høyre utropte seg selv som vinner i går, men det er kun hvis man sammenlikner med katastrofevalget for fire år siden. Også Venstre går frem, mens SV og Frp går ned i forhold til 2005.

_Les også:

Ibsen-skole ble Frp-bastion_

SV fikk bare såvidt over 10 prosent i årets skolevalg. Det er enda lavere enn i 2007, og det dårligste resultatet for partiet siden 80-tallet.

— Skolevalgene viser at vi må legge ned ekstra innsats i uken før det virkelige valget, sier SU-leder Mali Steiro Tronsmoen.

I Sogn og Fjordane ble Senterpartiet størst, men med kraftig nedgang fra 2007 og 2005. Også her har Ap størst fremgang.

Alice Bratshaug
Alice Bratshaug
Alice Bratshaug