I dag er knøttet blitt en oppvakt liten jente på tre og et halvt år. Liten og lett, forsiktig og ikke fullt på høyde med jevnaldrende motorisk. Men alt tyder på at hun kom fra den tøffe starten uten skader.

Akkurat nå sitter hun musestille og ser barne-tv-Asgeir.

— Vi har vært utrolig heldige, sier Synnøve Kleivtun. - Jeg husker synet av det bittelille barnet i kuvøsen. Den gang kunne jeg ikke tro at vi skulle få henne med hjem.

I livsfare

Synnøve Kleivtun var gravid i uke 24, da hun uten forvarsel ble svært dårlig. Det viste seg å være en sjelden form for svangerskapsforgiftning. Barnet måtte ut hvis morens liv skulle reddes.

— Vi visst det var helt på grensen, men overlege Hallvard Reigstad ved Barneklinikken var optimistisk, forteller Kleivtun, mens hun bysser på sin seks uker gamle sønn.

Barn nummer to kom til verden nesten ti ganger tyngre enn storesøster.

Bare fire dager gammel ble jentungen hjerteoperert. Hun fikk hjerneblødning to ganger og har bak seg to øyeoperasjoner. Fire og en halv måned tok det før foreldrene fikk henne med seg hjem.

Prestisjesak?

Mange ganger så det mørkt ut. Da meldte de tyngste tankene seg.

— Jeg husker min mann en dag spurte om det var en prestisjesak for legene å redde så små premature. Husk, det er vi som skal ha barnet med oss hjem, sa han.

Da forsikret Reigstad oss om at legene er bevisst etikken i nyfødtmedisinen og diskuterer med foreldrene å avslutte behandlingen, hvis barnet har store skader.

Synnøve Kleivtun har i to år ledet Prematureforeningen foreldregruppe i Hordaland og sitter nå i styret.

— Har du noen gang møtt foreldre som mener det var feil å holde liv i deres barn?

— Nei, det har jeg ikke. Men ingen av de jeg har møtt, har barn med store skader. Noen sliter med astma, andre har en mild grad av cerebral parese. Men de fleste klarer seg fint.

Det hender vi diskuterer etikken i å redde de altfor tidlig fødte. Samtidig er alle glade for at ressursene ble satset på å redde deres barn. Vi vet det koster store summer, sier Synnøve Kleivtun.

GIDSKE STARK
GIKK BRA: Da Synnøve Kleivtuns datter kom til verden veide hun bare 460 gram. I dag er datteren en blitt en oppvakt jente på tre og et halvt år.
EIRIK BREKKE