Når det først skulle skje, kom vanninntrengingen på Haukeland sykehus natt til i går på best tenkelige tidspunkt, ifølge prosjektsjef Christian Brandseth.

— Hadde det skjedd tidligere på dagen, hadde det vært vanskelig å få tak i folk, og hadde det skjedd senere hadde det vært mye folk i området. Da hadde de store vannmengdene skapt enda større problemer, sier han.

Brandseth sier konsekvensene av vanninntrengingen hadde vært mye større dersom alle sengeheisene hadde blitt stående, eller hvis vannet hadde nådd hovedtavlerommet på barneklinikken.

— Fire sengeheiser måtte stoppes i den nordlige delen av sentralblokken, men på grunn av brannvesenets innsats med å få vannet ut av sjaktene i Sør, kunne heisene her brukes, sier han.

Dersom disse også hadde blitt stående, ville det ikke finnes noen måte å frakte pasienter mellom etasjene i sykehuset på. Det var også fare for at det skulle komme vann i hovedtavlerommet i barneklinikken.

— En stund var vi forberedt på å evakuere nyfødtavdelingen, sier Brandseth.

Normal drift

— Det meste er normalisert igjen nå, sier kommunikasjonssjef ved Haukeland sykehus Mona Høgli.

Hun forteller at rengjøringen fortsetter, da det var mye skitt som kom inn med vannet. Høgli er enig i at de har vært heldige.

— Det gikk jo veldig bra. Dersom vannet hadde kommet inn i det elektriske anlegget hadde det vært kritisk for strømtilførselen. Som på alle sykehus har vi nødaggregat, men kun for kortere perioder, sier hun.

Uvisst skadeomfang

Omfanget av de materielle skadene på bygget vites foreløpig ikke.

— Alvoret av fuktskadene er vanskelig å anslå foreløpig, vi må ha inn et firma som kan gjennomføre fuktprøver først. Men vann kan ha trengt inn i isolasjonsmaterialer og under gulvbelegg, sier Brandseth.

Inne på tomten hvor vannlekasjen kom fra natt til i går har de ifølge ham nå gravd nye grøfter og laget ekstra drenering for å hindre at det som har skjedd skal kunne gjenta seg.

— Ned fra kommen er det lagt ekstra avløp og i tillegg har vi satt opp to pumper der vannet samlet seg opp natt til i går, så nå skal vi være trygge, sier han.

Si din mening i kommentarfeltet under!