– Vi hadde sekteriske trekk. Lederen vår ble for dominerende og vi isolerte oss ubevisst fra resten av byen. I ettertid ser vi at vi at dette var feil, sier Olav Rønhovde

Bergens Tidende treffer pastoren i de romslige kontorlokalene i forsamlingshuset til Levende Ord på Kråkenes. Fra disse rommene ledet Enevald Flåten menigheten i hele 12 år før han i 2006 trakk seg etter et voldsomt opprør blant medlemmene. Flere sentrale personer sto frem i media og fortalte om en tilværelse som var preget av frykt og angst for en pastor som i svært liten grad var villig til å høre på sine medarbeidere.

Guds utvalgte

– Rullegardinet gikk opp for flere samtidig. Vi begynte å skjønne at mye i menigheten hadde kommet ut av kurs og stilte spørsmål ved det vi holdt på med. Frustrasjonen var mye større enn det jeg trodde på forhånd, sier den nye pastoren.

Selv om forsamlingen hadde et styre, var det i praksis Enevald Flåten som hadde siste ordet i menigheten og i forhold til økonomiske investeringer.

– Det var en feilaktig respekt i frykt for å røre ved den Gud hadde utvalgt til å drive menigheten. Når det var ting vi reagerte på, ble dette vanskelig. For hvem var vi til å si imot noe Gud hadde sagt?

Vendepunktet i den betente konflikten mellom Enevald Flåten og menigheten kom da pastoren insisterte på at briten Colin Urquart skulle fungere i hans sted mens han var sykmeldt. Urquart hadde tidligere besøkt menigheten og vært en av pådriverne for at forsamlingen skulle adlyde og tjene Flåten.

– Jeg var sint og fortvilet. Alt var kaos, men samtidig begynte vi å få hjelp ved at to rådgivere kom på banen, sier Rønhovde.

Urquart måtte senere returnere til England fordi Rønhovde og de andre lederne ikke ønsket hans hjelp.

Skammer seg

Hele 750 medlemmer har forlatt Levende Ord etter konfliktene som førte til at Enevald Flåten trakk seg ut og flyttet til Sørlandet. De vel 1800 som ble igjen har hatt en stri ryddejobb.

– Den største forandringen er at vi ikke lenger gir så mye makt til en person i menigheten. Selv om jeg er pastor, står jeg til ansvar for mange mennesker rundt meg. Jeg er en del av det pastorale teamet, og vi igjen må forholde oss til det valgte styret, sier Rønhovde.

Pastoren er lei seg for det dårlige ryktet som Levende Ord har fått i Bergen. Han går så langt som å si at han på vegne av menigheten skammer seg over enkelte av utspillene som kom frem i media.

– At Flåten sammenlignet homofile med griser, er rett og slett pinlig. Det er flaut for menigheten, sier han.

Nå ønsker Levende Ord å bety noe positivt for Bergens befolkning.

– Selv om vi mener at Bibelen setter noen rammer for hvordan vi skal leve livene våre, er det ikke slik at vi er imot alt og alle. Vi ønsker å være åpen og inkluderende overfor alle mennesker uansett rase, religion og legning, sier Rønhovde.

– Har dere tilgitt Enevald Flåten?

– Ja, det mener jeg at vi har. Selv om det er vanskelig for meg personlig å ha et nært forhold til ham akkurat nå, føler jeg ingen bitterhet. Jeg har ikke inntrykk av at andre gjør det heller. Vi har mye å være takknemlige for også.

SER FREMOVER: Pastor Olav Rønhovde i Levende Ord ønsker å legge den vonde tiden bak seg.
ØRJAN DEISZ