ANE ELISABETH BØRHAUG

Hun bor like nedenfor Rolls-Royce Marine på Hordvikneset. I går fortalte BT om 69 ansatte som krever Rolls-Royce for en million kroner. De påstår at utslipp fra bedriften har ødelagt lakken på bilene deres. Nå går flere naboer ut og forteller om samme erfaring:

— Rustpartikler etser seg fast overalt. Jeg skurer og vasker for å få det bort, men de kommer tilbake med det samme, forteller Aksnes. Hun tror at partiklene stammer fra støpesanden som brukes på Rolls-Royce Marines støperi.

— Det er flere naboer som er fortvilte. Støpesanden virvler ut over hele nabolaget, og er full av små jernpartikler, sier Aksnes.

— Jeg fikk det på båten min. Det må komme fra støperiet, sier en annen nabo, Knut Henrik Børhaug. Han vurderer å fremme erstatningskrav mot Rolls-Royce Marine.

Krever innrømmelse

I 1999 klaget en rekke naboer på utslipp som skadet lakken på bilene deres. I et brev undertegnet av nåværende direktør for Rolls-Royce Marine Foundry, Rigmor Fardal, imøtegår Fardal naboenes krav. I brevet står det at «bedriftene helt eller delvis dekker de kostnader som påløper ved fjerning av jernpartiklene fra lakken». Erstatningene utbetales «uten at bedriftene innrømmer noe juridisk ansvar».

— Det var noen naboer som tok imot dette. Det gjorde ikke vi. Vi vil at støperiet skal innrømme at utslippene kommer fra dem, sier Ingunn Aksdal. Hun forteller at søsteren besøkte henne og hadde bilen parkert utenfor i en ukes tid.

— Bilen ble full av små brune prikker. Vi måtte ut med tre tusen kroner for skadene, sier Jorunns søster, Anne Britt Skår Hopland.

Rolls-Royce Marine ønsket ikke å kommentere saken i går.