Tredjeklassingene på Mjølkeråen Skole gjorde sin egen vri på feiringen av FN-dagen. Alle elevene fra de tre klassene på tredje trinn, tok mel og gjær fatt, og bakte hvert sitt brød. Brødene ble tatt med hjem, og solgt til foreldre og foresatte. Brødene hadde spesielle poser på, som viste hvor inntektene fra salget skulle gå, og pengene ble puttet i konvolutter merket «Redd Barna ».

– Brødene ble litt små, men det var veldig godt, forteller tredjeklassingen Andrine (8).

Hun og resten av elevene på tredje trinn gjorde en kjempeinnsats for å samle inn penger til sitt eget formål, som hun mer enn gjerne forteller mer om.

– Det er veldig viktig at vi som har det veldig godt, også hjelper andre til å få det bra. Det er det vi har prøvd å gjøre, forteller hun ivrig til Åsane Tidende.

– Overveldet

På Mjølkeråen Skole er det syvende trinn som står for programmet for FN-dagen. Tredjeklassingene valgte imidlertid å gjøre en ekstrainnsats, og det er lærerne Bente, Aslak og Turid som har veiledet elevene underveis i prosjektet.

Inntektene fra brødsalget går uavkortet til ett av Redd Barnas prosjekter i Nepal. Prosjektet har som mål å hjelpe vanskeligstilte barn til skolegang.

– Etter de vi har lest, vil 300 kroner sikre ett barn skolegang i ett helt år. At vi har fått inn så mye penger på brødene vi har bakt, er utrolig flott. Jeg er overveldet over foreldrenes giverglede, sier lærer Turid Iversen.

20 barn på skole

Det er ikke småtterier av penger de om lag 60 elevene har klart å samle inn med sine bakeferdigheter. Ikke mindre enn 6166 kroner kan nå sendes til Redd Barna, med hilsen tredjeklassingene på Mjølkeråen Skole. Kanskje dette hjelper 20 barn i Nepal til skolegang?

– Vi har hatt en kjempegøy dag i dag, og vi synes alle barn har rett til å ha det gøy. Barn skal kunne gå på skole, og leke. De skal ikke være tvunget til å jobbe, sier Andrine og skolekameraten Vegard (7).

De er skjønt enige om at det er godt å hjelpe barn som ikke har det så enkelt som dem selv.

Gode grovbrød

Også Henrik (8) synes det er bra at norske skoler markerer FN-dagen med å gjøre en innsats for andre. Han forteller at dagen har vært svært trivelig på Mjølkeråen Skole.

– Vi har hatt sangsamling, og gjort forskjellige ting. Det har vært en gøyal dag, og det beste av alt er at vi har hjulpet noen. Vi har så mye, så det er godt å gi litt bort, sier han.

Emma Sofie (8) er helt enig. Hun syntes det var en lett jobb å bake brød.

– Jeg har bakt brød før, så det var ganske lett. Det var veldig gode grovbrød vi bakte, forteller hun.

Og baking blir det mer av for elevene på Mjølkeråen Skole. I morgen skal de nemlig bake flere brød. Og oppskriften, den har de fått fra Nepal.

GØY Å HJELPE: Henrik til v. Vegard, Emma Sofie (bak) og Andrine synes det er både viktig og kjempegøy å hjelpe andre barn.
Andreas Isaksen
SKOLEPROSJEKT: Inntektene fra brødsalget går til Redd Barnas skoleprosjekt i Nepal. Her viser barna frem brødposene og konvoluttene de brukte i sin bakeaksjon.
Andreas Isaksen
Nepal.
GOPAL CHITRAKAR/REUTERS