De siste dagene har de to partilederne stått i sentrum for den betente striden om kraftlinjene gjennom Hardanger. I dag møttes Halvorsen og Navarsete ansikt til ansikt til regjeringskonferanse i høyblokken. De smilte og lo og gjorde sitt beste for å bilegge den opprivende striden.

— Det ser mer dramatisk ut utenifra enn det gjør når vi treffes. Jeg er ikke så redd for at det går ei kule varmt i blant, men vi har lang erfaring med å finne frem til gode løsninger. Det betyr at nå er saken ferdig, og da legger vi den bak oss og går videre, sa Halvorsen ifølge Aftenposten.no.

Samtaler

Hverken hun eller Navarsete ville gå inn i kjernen i saken, og hvem som har gjort hva. Så sent som mandag sa Halvorsen til TV2 at denne saken stod og falt på Senterpartiet og Sps statsråd.

— Stemmer det at Senterpartiet var en pådriver for mastene?

— Alle de spørsmålene der er jeg ferdig med, sa Navarsete.

— Tar dere selvkritikk på noe?

— Vi har hatt samtaler og da er det slik at alle må ta selvkritikk og gå i seg selv, og det har vi gjort. Vi har snakket sammen og er venner og vel forlikte alle tre, sa Navarsete.

Statsminister Jens Stoltenberg har tilsynelatende stått på sidelinjen mens SP-lederen og SV-lederen har kranglet. På spørsmål om han som regjeringssjef kunne ha grepet inn, tok Halvorsen ordet.

— Han kunne bare prøvd seg. Jeg tror ikke det hadde vært den beste løsningen, lo SV lederen.

2. juli i år tok olje-og energiminister Terje Riis-Johansen (SP) beslutningen om å bygge master gjennom Hardanger. Forhandlingene i regjeringen skal ha vært svært vanskelige, og regjeringskilder sier at Senterpartiet i kampens hete skal ha truet med å bryte samarbeidet. I dagens VG avviser Navarsete dette og sier at hun skal «røyke ut hvem som driver med faenskap».

Fredspipe?

I formiddag var tonen en annen.

— Nå har vi både røkt ut og røkt fredspipe så nå går vi videre. Vi skal legge alt det surret som har vært nå bak oss, sa Liv Signe Navarsete.

SV stilte seg bak vedtaket fra 2. juli, men sa at de var uenige i beslutningen om å legge kraften i kjempemaster. Det omstridte vedtaket har i sommer utløst et stort folkelig engasjement.

Motstanderne mener de såkalte monstermastene vil ødelegge den naturskjønne fjorden. Regjeringen har hele tiden stått fast på sin beslutningen, men onsdag ettermiddag – etter flere dagers intens drakamp – kom den frem til et kompromiss. Det skal gjøres en ny vurdering av sjøkabelalternativet.

Hva mener du om regjeringskrangelen? Si din meinng her.