• Nå tenker jeg høyt, men det er ikke utenkelig at vi kan få til en ordning med å oppbevare de bortkomne hundene her hos oss.

Det haster med å finne en ny løsning for byens hunder på rømmen. Fra fredag av sier Falken opp sitt ansvar for hittehundene — men kommunen har bedt dem om å fortsette med tilbudet inntil videre. Hva skjer så?

Full pakke

— Omsorg må jo være mottoet, sier Jan Ivar Hasti ved Myrbø dyresenter. Etter å ha lest om hundeproblemet i BT, tok han i går kontakt med kommunen og Omplasseringssenteret for dyr og meldte sin interesse.

Sammen med konen Kariann har Jan Ivar drevet dyrepensjonat i atten år. For ett år siden kom det også dyreklinikk på den store eiendommen på Espeland.

— Vi kan tilby en helhet her ute. Masse tur og omsorg, mat og skikkelig stell. Dessuten har vi veterinærer som kan sjekke hundene med en gang de kommer inn om nødvendig, sier Hasti. Han understreker at han ikke har pratet med distriktsveterinæren og dyrevernnemnda.

— Foreløpig er dette bare løse tanker. Men det hadde vært spennende å få til et samarbeid med ulike instanser. Laget et skikkelig tilbud, så dyrene fikk det godt.

— Vi måtte uansett bygget nye bur til de bortkomne hundene, slik at de ble atskilt fra dem på pensjonatet påpeker Gisela Kruse, veterinær på Myrbø.

Nytt møte tirsdag

Byråd Nils Arild Johnsen har innkalt til nytt møte angående ansvaret for de firbeinte rømlingene. Tirsdag setter kommunen, politiet, Falken, Omplasseringssenteret for dyr og dyrevernsnemnda seg sammen for å tenke ut en god plan.

— Vi har fått inn flere forslag, både fra privatpersoner og det offentlige. Jeg er overbevist om at vi skal finne en løsning på problemet, sier Johnsen. I første omgang vil vedtekten om at dyrene skal bli hos Falken i syv dager etter at de er funnet, endres tilbake til tre dager. Etter tre dager må altså hittehundene plasseres i fosterhjem eller i verste fall avlives, dersom ikke eierne har hentet dem.

Ansvaret må avklares

Myrbø dyresenter er et av alternativene.

— Interessen og viljen er her. Men det er mye som må avklares i en slik ordning, for eksempel hvem som skal hente inn hundene, sier Hasti engasjert. Og hvem som egentlig har ansvaret ý kommunen eller politiet - henger fremdeles i luften.

— Vi setter spørsmålstegn ved om dette er en politioppgave så lenge det ikke er et ordensproblem, sier forvaltningssjef ved Bergen politikammer, Øyvind Tenold.

— Nå når Falken har sagt opp avtalen, har vi fått et problem. Hvor skal vi plassere hundene som vi henter inn? Derfor sendte vi et brev til kommunen og la frem saken, sier Tenold.

Han understreker at politiet fremdeles vil ta seg av farlige hunder som går løs.

— Noen må ta på seg ansvaret for hundene på en forsvarlig måte, og dette anser vi som en kommunal ball. De må få opp et ordentlig tilbud, avslutter Tenold.

INTERESSE OG VILJE: Flere dyrevenner har meldt sin interesse, blant andre Jan Ivar Hasti, som driver Myrbø dyrepensjonat. I bakgrunnen står konen Kariann sammen med veterinær på Myrbø, Gisela Kruse.
FOTO: ODD MEHUS