• Dette er en av de tristeste dagene vi har hatt ved Ytrebygda skole, sier rektor Rune Dolvik.

Et hjerte av tente telys på gulvet, en gul og en rød rose lagt i kors, et tent hvitt lys og et innrammet bilde av en kjekk og sunn 16-åring.

Slik ble den døde tiendeklassingen minnet i foajeen ved Ytrebygda skole i går formiddag. Medelever satt på gulvet og snakket lavt sammen, tente lys, ga hverandre klemmer.

— Vi har mistet en glad gutt som gikk smilende ut dørene her i går ettermiddag, sa en sterkt preget rektor Rune Dolvik da han orienterte pressen på lærerværelset.

Han fikk beskjed om hva som hadde skjedd like etter 16-åringen hadde kollapset. Da dødsbudskapet kom, ble skolens ledelse kalt sammen til krisemøte. En beredskapsplan for slike situasjoner ble hentet frem. Skoleledelsen satt samlet til klokken 03 på natten for å forberede møtet med elevene torsdag morgen.

- Imponert over skolen

Ved siden av bildet i foajeen er det satt opp en pappkartong med påskriften «Her kan du skrive dine tanker». Ute i skolegården henger flagget på halv stang.

— Det har vært et veldig spenn i reaksjonene. Noen har hatt helt håpløse timer i dag, andre har gått stille rundt for seg selv. Vi har merket et stort behov for å snakke med oss voksne, sier Dolvik.

Han beskriver den avdøde som svært populær, med mange venner og et stort kontaktnett.

— Han var en likandes, positiv og fin gutt, sier Dolvik.

Både prester, en psykolog fra PP-tjenesten og fagfolk fra Kirkens Bymisjon var i går på plass ved skolen for å snakke med de av elevene som måtte ønske det.

— Jeg er veldig imponert og har stor respekt for det arbeidet skolen har gjort. Det har vært perfekt, dersom det går an å bruke det ordet i en slik situasjon, sier Christiane Blume ved Kirkens Bymisjons V13-prosjekt. De driver forebyggende arbeid for ungdom i faresonen, og har samarbeidet med Ytrebygda skole siden i fjor. I går ble familieterapeut Blume hentet inn for å hjelpe til.

Infomøte i går kveld

Skoledagen ble avsluttet etter en minnestund klokken 10.30. De som ønsket det, kunne bli igjen for å snakke med hverandre eller med voksne. Klokken 18 var både elever og foreldre invitert til auditoriet for å få mer informasjon av skoleledelsen om det som hadde skjedd.

— Det har vært tungt og vanskelig. Men vi har hatt en strukturert og fin dag. Nå er vi opptatt av å normalisere dagene som kommer. Samtidig vil vi ha en beredskap for dem som måtte trenge hjelp videre, sier rektor Dolvik.

I morgentimene i går hadde han også en samtale med den omkomne elevens far.

— Han var veldig klar på at elevene som ønsker det skal få være med og ta avskjed i begravelsen, sier Dolvik.

TIL MINNE: Med et hjerte av tente lys ble den døde 16-åringen minnet ved Ytrebygda skole. Tommy Kongsbakk (t.v.), Bjørn Tore Økland og Thomas Larsen (t.h.) gikk ut fra skolen i fjor, men var tre av flere som tok turen innom da de fikk dødsbudskapet.<p/>FOTO: MARITA AAREKOL