— Vi har ikke krøpet til korset, vi har bare tatt ansvar, sier jentene i Lungegaardens Buekorps.

De har aldri hatt planer om å ødelegge for Buekorpsenes dag, og tenker spesielt på alle ungene i byen som gleder seg til å delta på festdagen 25. mai.

Sjef Birgitte Hafsaas, 2. løytnant Irene Kinn, 4. løytnant Charlotte Norvik og resten av jentene i Lungegaardens er likevel mektig irritert over Sjefsrådets steile holdning.

— De lukket til og med døren rett i fjeset på oss da de holdt møte, selv om Vågens fikk komme inn.

Tenker på buekorpsbarna

— Vi har lest av nettdebatten på bt.no at enkelte mener at Lungegaardens har ødelagt Buekorpsenes dag. Det vil vi ikke ha på oss, sier jentene.

Sjef i Sjefsrådet (sammensatt av de 12 guttekorpsenes sjefer) Ørjan Mjøs, uttalte til TVHordaland at sponsorene kom til å trekke seg dersom jentene ikke fikk være med.

Nå lurer jentene på om uttalelsen bare var tomme trusler.

— Han sa at vi hadde ødelagt hele Buekorpsenes dag for dem. Men hva sier sponsorene nå, etter at guttene har sagt nei igjen? spør jentene.

— Ønsket vårt har aldri vært å ødelegge dagen, men å delta. Vi tenker mest på ungene som gleder seg til dagen - men det burde Sjefsrådet også gjøre, sier Birgitte.

— Ta et voksent ansvar, sier Charlotte.

De fleste soldatene i Lungegaardens er mellom syv og ni år.

— Vi har mange småjenter i korpset som ikke forstår hvorfor de ikke får være med på festdagen for buekorpsene. Noen har for eksempel brødre som er med i buekorps, sier Charlotte.

— Jeg blir mer og mer irritert over at guttene ikke vil ha oss med. Det virker som om ingenting går inn hos Mjøs og Sjefsrådet, sier Irene.

Jentene har dessuten fått signaler fra flere buekorpsgutter om at de synes det er ok med jenter på Buekorpsenes dag.

Har ikke vært forgjeves

Brevet som Lungegaardens Buekorps ga til Sjefsrådet da rådet skulle vurdere sin avgjørelse på nytt mandag kveld, var ingen retrett, slik jentene i Lungegaardens ser det.

— Budskapet i brevet er det samme som i søknaden vi sendte. Vi er nødt til å akseptere deres avgjørelse. Men vi respekterer den ikke! Det vi har reagert sterkt på i ettertid, er den tynne begrunnelsen for avslaget.

— Det er rett og slett dårlig gjort at guttene ikke vil ha oss med når eneste grunn er at vi er jenter, sier Birgitte.

— Noen vil likevel se på dette som en retrett. Har hele saken vært forgjeves?

— Dersom bergenserne sitter igjen med følelsen av at vi har krøpet til korset, har det vært forgjeves. Men vi har ikke gitt oss. Vi har tatt ansvar. Vi har vist hva vi mener, og forhåpentligvis fått noen gutter til å våkne. Neste gang er det nye folk i Sjefsrådet, sier jentene.

Blomster og applaus

Reaksjonene etter siste ukes buekorpsrabalder har vært enorme. Jentene har fått mye positiv respons.

— Da vi hadde eksersis sist, var det en som kom med blomst til oss, sier Charlotte.

To nye medlemmer har Lungegaardens også fått.

— På lørdag da vi marsjerte, gikk det en eldre mann ved siden av oss og klappet. Sånt varmer, smiler Birgitte.

— Kassedamen på Rema sa at vi måtte stå på, forteller Irene. Det var hun som i utgangspunktet skrev debattinnlegget som førte til at Bergens Tidende grep fatt i saken.

ý og Lungegaardens forhold til Vågens Bataljon?

— Vi taler på vegne av oss selv, det har vi gjort hele tiden. Dialogen med Vågens har vel i grunnen aldri vært til stede, sier Birgitte.

Buekorpsguttene må tåle mye kjeft fra leserne på nettet. Sjekk debatten på bt.no

STÅR PÅ: Jentene i Lungegaardens Buekorps vil fortsette å kjempe for at jente- og guttekorpsene blir behandlet likt. Fra venstre sjef Birgitte Hafsaas (18), 2. løytnant Irene Kinn (18) og 4. løytnant Charlotte Norvik (23).
FOTO: GIDSKE STARK