— Vi vil selvsagt gjøre alt vi kan for at dette ikke skal gjenta seg, men medisinfaglige vurderinger er ikke så nøyaktige at vi kan garantere at dette ikke vil skje igjen, sier Hans Olav Instefjord som er direktør for Psykiatrisk divisjon.

Han innrømmet samtidig at sykehuset ikke har gjort en god nok jobb.

— Hvis det hadde vært tilfellet, ville disse episodene ikke ha skjedd. Vi ønsker ikke å fraskrive oss ansvaret, sier han.

Mandag for en drøy uke siden rømte Kjell Rune Rotenes fra Regional Sikkerhetsavdeling. Askøyværingen er flere ganger dømt for alvorlige forbrytelser. I fjor ble 33-åringen funnet skyldig i drap. Rotenes rømte mens han var på butikken med en pleier. Han ble plukket opp av en bil på Maaseskjæret. Onsdag ble han pågrepet.

Tidligere i sommer rømte en annen pasient fra lukket avdeling mens han ventet på transport tilbake til fengselet. Mannen er nå siktet for drapet på en kvinnelig bekjent i Hylkje. Han skal også ha misbrukt en mindreårig jente mens han var på rømmen.

Tiltak

Divisjonsdirektøren varslet flere tiltak for å hindre tilsvarende tilsvarende episoder i framtiden. Et av dem er å gjøre det vanskeligere å komme seg ut og inn av lukkede avdelinger.

— Vi ønsker å redusere tilgjengeligheten til de lukkede avdelingene og ha strengere kontroll med hvem som slipper ut og inn, sier Instefjord.

Psykiatrisk divisjon ønsker også et bedre samarbeid med Kriminalomsorgen.

— I mange tilfeller er ikke informasjonen god nok når fanger blir overført til oss. Vi trenger å få vite om fare for selvskading og rømming. Dette er det enkelt å gjøre noe med, sier han.

Slik det er i dag er det vanlig å overføre fanger fra fengselet til psykiatrisk avdeling på kveldstid. Dette vil Instefjord ha slutt på fordi det er vanskelig å gjøre krevende medisinske vurderinger med så lav bemanning.

— Faren for å gjøre feil blir større og det er vanskeligere å få til en god informasjonsflyt med Kriminalomsorgen, sier Instefjord.

Mariann Dybdahl
ØRJAN TORHEIM (mms)