Brannvesenet er i ferd med å få kontroll over flammene mens Hisdal rusler rundt det som en gang var familiens enebolig i Samnanger. Bare hagebenken og juledekorasjonen på ytterdøren er igjen. Bortsett fra målet med ved, da. Hisdal stikker lommelykten i lommen og drar på smilebåndet.

Dramatisk melding

— Hva skal jeg si? Vi kan lite gjøre fra eller til. Brann og naturkatastrofer rår vi ikke over, sier han og forteller BT om den dramatiske meldingen han fikk tre timer tidligere.

— Huset ditt brenner!

Klokken har så vidt passert 15 og Hisdal er på jobb på Kokstad. Konen er hjemme alene.

Hun hører et voldsomt smell fra rommet hvor propanovnen står, etterfulgt av røyk og flammer. Det er ikke annet å gjøre enn å rømme huset.

— Heldigvis gjorde hun som brannvesenet sa: Kom deg ut og gå ikke inn igjen! forteller Hisdal.

Svidd i håret

— Bortsett fra litt svidd hår kom konen fysisk uskadd fra brannen. Det er det viktigste. At tingene våre er borte, betyr lite, sier huseieren.

Han innrømmer at turen hjem ble lang. Først måtte han stampe seg gjennom køen ved Lagunen. På veien videre ble han av familien, naboer og presse holdt oppdatert om brannens utvikling.

Da han fikk vite at takkonstruksjonen hadde gitt etter, skjønte han at huset var tapt.

— Det er trolig bare skallet igjen. Det har brent i kjelleren også, sier Hisdal.

— Hva gjør dere nå?

— Vi får bruke noen dager, så får vi se.

I går stilte en nabo huset sitt til disposisjon til over nyttår. Det er Hisdal takknemlig for, men tror de skal greie å innlosjere seg hos familien.

— Det er kanskje verre at vi bare har det vi står og går i. Det må vi gjøre noe med, sier han og ler igjen.

Eksplosjonsartet

Han overlater til politiet å finne ut hva som er brannårsaken, men er temmelig sikker på at det er propanovnen som er forklaringen. Brannen var så eksplosjonsartet at huset var overtent i løpet av få minutter.

— Uansett hvor raske brannvesenet hadde vært, ville nok huset ikke kunne reddes, innser Hisdal.

I går var det hans families tur til å oppleve det ingen tror skjer med dem selv.

— Ikke akkurat denne julegaven jeg hadde tenkt meg, nei, sier Hisdal, mens han slår av en prat med naboer og brannfolkene som gjorde det de kunne for å redde huset hans.

I dag er det politiet som tar over.

— Vi skal inn med teknikere onsdag for om mulig å finne brannårsaken, sier operasjonsleder Asbjørn Andersen i Hordaland politidistrikt til BT.

EKSPLOSIVT: Huset var overtent etter bare noen minutter. Skuelystne kunne konstatere at brannvesenet ikke hadde noen mulighet til å berge eneboligen på Hisdal i Samnanger. FOTO: THOMAS TYSSELAND
ALT TAPT: - Hva skal jeg si? Vi kan lite gjøre fra eller til. Brann og naturkatastrofer rår vi ikke over, sier Helge Hisdal. FOTO: RUNE NIELSEN