Med nytt studieår kommer også fadderuken(e).

Denne støyende, irriterende «russefeiring 2.0», hvor horder av kostymekledte studenter plutselig invaderer sentrumsgatene, hvor målet er å bli full, full så fort som overhodet mulig, slik at man blir kjent med hverandre veldig fort, og ikke ender opp alene ved lunsjbordet når skolen virkelig starter.

Eller?

«Helt konge»

Fredag kveld er det ikke så mye støy å registrere i Bergen sentrum. Ikke er folk irriterende heller. Og promillen synes ikke å være så høy blant de ferske studentene.

«Helt konge», syns førskolelærerstudent Mads Wie (21) fra Sandane om Bergen og fadderuken så langt.

Han har for anledningen kledd seg opp i et hvitt laken, og står sammen med sine kullinger ved Den blå steinen.

— Jeg blir kjent med nye mennesker, og vi har faddere som tar godt vare på oss. Det handler ikke først og fremst om å drikke seg full, men å oppleve Bergen, sier Wie med klar stemme.

Han, og flere hundre førsteårsstudenter med ham, skal på toga-party på Kvarteret.

Tobias Hansen (23) er ikledd et grønt laken, men stiller med tilbehør, han har en krans på hodet. Kanskje det markerer at han er fadder, for det er han nemlig.

En av hans oppgaver består i å sørge for at ferskingene blir kjent med hverandre, og med Bergen.

Innimellom all moroa er det innlagte hviledager, påpeker Hansen.

— Altså, vi har alkoholfrie dager. Søndag skal vi grille på Fløyen. Og dagen etter skal vi på byvandring. Før det blir pub til pub-runde på mandag, sier Hansen.

Natteravner

200 meter lenger bort, utenfor Rimi i Vestre Torggate, står en ung mann med shorts, hatt og solbriller på. Han prøver å tenne seg en røyk i regnet. Han mislykkes. Sigaretten faller i bakken.

Kanskje er det fordi han har et bærbart stereoanlegg, en «boombox», i den ene hånda, og en pose med ukjent innhold i den andre.

Anlegget spyr ut basstung musikk. Han får et og annet stygt blikk fra forbipasserende, før kompisen tenner en ny sigarett for ham.

Kanskje kunne den hjelpen ha kommet dersom han hadde oppsøkt Faddervaktordningens vaktstasjon ved Den blå steinen.

I år har studentstyrer og ledelse ved flere av studiestedene i Bergen gått sammen om nyvinningen.

Inspirert av Natteravnene, har ordningen etablert en fadderstasjon, hvor de blant annet deler ut flaskevann og næring til slitne studenter, forteller en av lederne for ordningen, Kurt Bakkevig, selv fadderleder på juridisk fakultet.

— Det har som formål å gjøre Bergen sentrum tryggere i disse to ukene, blant annet ved å kunne gi informasjon til dem som lurer på noe, følge folk som ønsker det hjemover eller til taxi og buss, og selvsagt ta vare på dem som skulle trenge det, sier han.

Får politiros

Fadderbarna er også utstyrt med armbånd med telefonnummer til fadderstyrets vakttelefon, som en ekstra forsikring.

Politiet har allerede roset tiltaket, og meldte torsdag at de så langt ikke har merket at førsteårsstudentene har utmerket seg negativt.

— Fadderbarna ser ut til å oppføre seg bra, og jeg har også inntrykk av at det er mange faddere til stede som passer på, sa operasjonsleder Janne Steimler Sætre.

Men fadderuken er kun inne i sin andre dag for de lakenkledte høgskolestudentene ved Den blå steinen. Ikke før neste fredag er det slutt på moroa.

På spørsmål om hvordan han tror de neste dagene blir, svarer førskolestudent Mads Wie:

— Det blir nok hardt. Men moro!