— Vi ønsker at russefeiringen skal gå som normalt for flest mulig, sier elevinspektør Stig Hammersland ved Sandsli videregående skole.

Onsdag ettermiddag var han i møte med politiet og rektor Aud Åsne Kvamme ved Garnes videregående skole. De utgjør en del av samarbeidsgruppen for russefeiringen i Bergen.

Tema for møtet var narkoaksjonen mot syv skoler i Bergen sør forrige uke, hvor omlag 40 avgangselever ble pågrepet av politiet.

— Vi har aldri vært borti lignende tidligere. Dette var en veldig uventet situasjon for oss i samarbeidsgruppen, sier Kvamme.

Vi har aldri vært oppi lignende tidligere

Både hun og Hammersland har sittet i samarbeidsgruppen i flere år.

— Formålet for møtet i dag var å ta en fot i bakken. Vi har diskutert den siste tids hendelser og hva slags konsekvenser det skal få for russetiden, sier Kvamme.

Nulltoleranse mot narkotika

Konklusjonen er at konsekvensene blir få. Aktivitetene vil avvikles som normalt. Allerede onsdag kveld er det kick off for russen på Exodus.

— Det er en liten gruppe elever som er tatt, av flere enn 3000 russ totalt. Vi vil ha fokus på at det skal være en trygg og god russefeiring for alle, sier Hammersland.

Hvis det viser seg at noen av dem som sitter i samarbeidsgruppen var innblandet i saken, kan vi ikke fortsette å samarbeide med dem

De vil imidlertid legge inn flere forebyggende aktiviteter i programmet.

— Vi har hele veien vært opptatt av å diskutere narkotikabruk i russetiden. Vi har nulltoleranse på dette. Vi vil nok forebygge på en annen måte enn tidligere år, men her er vi fortsatt bare på planleggingsstadiet, sier Kvamme.

- Aldri opplevd lignende

To av dem som vanligvis stiller i møter i samarbeidsgruppen, sitter varetektsfengslet i forbindelse med hasj-saken. De er siktet for å ha forsynt russ i bergensområdet med stoff.

Også to andre medlemmer ble pågrepet av politiet under storaksjonen mot narkobruk blant skoleelever forrige uke. De ble senere løslatt.

Hammersland kommenterer det fortsatte samarbeidet med dem som er involvert slik:

— Hvis det viser seg at noen av dem som sitter i samarbeidsgruppen var innblandet i saken, kan vi ikke fortsette å samarbeide med dem.