Helena var til sammen borte fra skolen i 60 dager, med det moren kaller inneklimaplager.

— Hun ble forferdelig syk. Hun hadde nesten ingen energi. Fra å ha en livlig og aktiv jente en dag, fikk vi en jente som flatet helt ut, forteller Hilde Mæland.

Hun er glad for at Landås skole endelig er stengt, men hun synes det er rart at det måtte gå så langt før noe skjedde.

— Vi har vært hos fastlegen, skolelegen og på Barneklinikken. Alle har støttet oss i at Helenas symptomer skyldtes inneklima, sier Hilde.

Helena slapp til slutt å ha undervisning i de to verste byggene på Landås skole, E— og F- blokken. Det hjalp. I dag er hun frisk igjen, og moren kan puste lettet ut.- Men vi vet jo ikke hva det vil ha å si for helsen hennes fremover, sier Hilde.

- Må komme frem

Helena er ikke den eneste som har blitt så syk. Klassevenninnen Tordis var borte fra skolen i 180 dager med tilsvarende plager.

— Hun var syk et halvt år i strekk, forteller mammaen, Solveig Dybvik.

Også Tordis går det nå bra med. Hun merker at luften på Skjold skole er mye bedre.

— Jeg håper Bergen kommune har lært av disse alvorlige sakene. De må få friskmeldt alle skolene i Bergen, slik som Trondheim har gjort. Dette må være en alvorlig advarsel, sier Dybvik.

Mener ingen tok ansvar

Hilde Mæland mener at det ikke har vært gjort nok for barna på Landås.

— Jeg kan ikke forstå at barn skal være så ekstremt syke, og så tar ingen ansvar, sier Hilde, som ble med i FAU på skolen for å kjempe for nye skolebygg for elevene. Hun har flere ganger tatt til orde for at brakker burde bli satt opp som erstatning for byggene som var rammet av fukt og mugg.

Mæland håper det nå skjer noe med skolene i Bergen.

— Politikerne og de ansvarlige må få vite hvor ille det har vært, og hvor mange som har vært plaget. Det kan være andre som har vært like hardt rammet som Helena når vi vet hvor ille det står til på mange av skolene i Bergen. Det er viktig at disse historiene kommer frem, så barn slipper å gå rundt og være så syke, sier mammaen.

Denne uken stengte Landås skole helt. Elevene blir nå busset til tre forskjellige skoler i stedet. Hilde mener det viser at de hadde rett, og at det burde ha vært tatt tak i de alvorlige forholdene ved skolen for lenge siden.

— Vi har aldri fått noen unnskyldning for det vi har måttet gå gjennom, sier mammaen.

- Ta kontakt

— Den unnskyldningen kan de få uforbeholdent fra meg på vegne av alle de som har hatt ansvar, sier skolebyråd Harald Victor Hove (H).

Han er sikker på at politikerne i bystyret vil være enig i at han kan unnskylde på vegne av flere politiske partier og representanter som har hatt ansvar gjennom årene.

— Det er klart at det er en forferdelig situasjon for disse barna og foreldrene. Jeg forstår at det er vanskelig for dem når de tenker at dette blåser over og at deres situasjon vil bli glemt, sier Hove.

Skolebyråden sier dette er noe han vil ta med seg videre.

— Vi må ta vare på dem som har behov for ekstra oppfølging og hjelp. Jeg anbefaler dem å ta kontakt hvis det er noe vi kan bistå dem med, sier han.

Kunne dette vært din skole?

BT setter i en serie artikler fokus på bergensskolenes forfatning. Vi trenger din hjelp til å dokumentere skolenes sanne ansikt!

Hvordan står det til på din skole? Fryser du i klasserommet, er dusjene eller toalettene i stykker? Send bilder til 2211 eller skoleforfall@bt.no - eller fyll ut skjemaet under.