• Det er tragisk å tenke på at jeg er blitt enke. Jeg er jo bare 25 år.

I sommer sto marineoffiserer i espalier utenfor Loddefjord kirke. Under de nypussede sablene sto Therese Fimreite Alvestad og Odd Audun Alvestad (30) og kysset. De var nettopp blitt rette ektefolk.

Fire måneder senere forsvinner Audun mens skipet hans, KNM «Måløy», ligger til kai ved marinebasen i Zeebrügge i Belgia.

— I bryllupstalen lovet Audun meg to ting. At vi skulle få en fantastisk bryllupsreise. Og at han skulle elske meg resten av livet. Og det gjorde han jo ...

I dag, to uker etter forsvinningen, står politiet i Belgia fremdeles uten spor. Ingen vet egentlig hva som skjedde med Thereses ektemann.

Har mistet håpet

Egentlig skulle Therese vært i Amsterdam akkurat nå. Her skulle hun treffe sin mann som skulle vært med i NATOs stående minerydderstyrke. Mannen hennes mønstret på KNM «Måløy» i sommer, etter flere år om bord i ubåt.

Men isteden sitter Therese i sofaen hjemme hos sine foreldre i Loddefjord. Tårene danser i øyekroken. Men 25-åringen nekter å la tårene trille ned på kinnet. Hun holder hardt rundt puten i fanget.

Under hele intervjuet snakker hun om sin mann med ømme ord. Hun kaller ham fantastisk, morsom, pålitelig. Når hun forteller om bryllupet, og da Audun fridde til henne i ubåten 186 meter under vannoverflaten, lyser hun opp og ler. De to var sammen i syv år, like lenge som Audun har vært i marinen, før de endelig giftet seg.

Men etter hvert som hun kommer inn på de siste to ukers hendelser, skinner det gjennom at håpet om å få sin mann tilbake i live er minimalt. Ordene var og hadde preger samtalen.

— Det viktigste for meg nå er at de finner ham. Jeg trenger å få vite hva som har skjedd, sier Therese til Bergens Tidende.

- Skjønte at noe var galt

Mandag for nesten to uker siden satt Therese på jobb og gledet seg. Hun skulle snart reise og besøke Audun i Amsterdam.

Men gleden ble borte da hun så en mann i marineuniform komme i lag med hennes mor inn på kontoret.

— Jeg skjønte med en gang at noe var alvorlig galt. Mannen min er solid og pliktoppfyllende. Han ville aldri ha forsvunnet slik når han visste at han skulle på jobb neste dag, sier Therese bestemt.

Dagen etter sendte Forsvaret 25-åringen og hennes fem år eldre søster med første fly til Belgia. Her fikk de komme inn på marinebasen hvor KNM «Måløy» lå til kai.

Står uten spor

— Det var veldig godt å komme ned. Jeg hadde ikke taklet å sitte her.

Hun og søsteren fulgte med på letearbeidet. Politiet gikk fra hus til hus. Besetningen på mineryddingsfartøyet lette overalt. Og rundt 20 dykkere fra de seks minerydderne som er med i styrken søkte i store deler av havneområdet.

— Jeg husker jeg tenkte: «Det er min mann de leter etter der ute». Det var uvirkelig, sier Therese.

Therese kan ikke få skrytt nok av besetningen, Sjøforsvaret, feltprest Georg Jokstad som var ved hennes side hele uken i Belgia. Han har også vært en god støtte etter at hun kom hjem.

Tror Audun druknet

Stedet hvor Audun sist ble observert ligger ikke mer enn 400 meter fra der KNM «Måløy» lå fortøyd. Audun hadde sittet på en kafé sammen med noen utenlandske kolleger og pratet om musikk og fotball.

— Audun sa god natt og forlot stedet. Siden har ingen sett ham, forteller Therese.

Politiet i Zeebrügge tror ikke det ligger noe kriminelt bak forsvinningen. Thereses teori er at Audun må ha falt i havnebassenget og druknet. Det er den teorien hun vil leve med inntil mannen blir funnet.

— Det er kjekt at folk spør og tar kontakt, men jeg orker ikke at folk skal spekulere i hva som har skjedd. Det blir en for stor påkjenning. For vi vet jo ingenting. Han var edru. Og han ville aldri ha stukket av. Vi hadde jo nettopp giftet oss, sier Therese.

Hun så selv det enorme bryggeanlegget i Zeebrügge. Dykkerne klarte ikke å søke i hele området. I tillegg er det fem meter forskjell på flo og fjære, noe som skaper sterke strømmer og grumsete vann.

- Jeg er heldig

Sist søndag var hele besetningen om bord i KNM «Måløy» samlet til gudstjeneste sammen med Therese og søsteren. Det var ingen minnegudstjeneste - men prest Georg Jokstad snakket mye om Audun. Og de tente lys for ham - og for håpet.

— Det var en utrolig lettelse og en flott opplevelse. Jeg tror alle i besetningen satt pris på å få en slik avslutning, forteller Therese.

Mandag kastet KNM «Måløy» loss. Med en mann mindre om bord.

Therese reiste hjem - også hun med en mann mindre. Hjemme ventet de gode minnene. Bildene fra bryllupet og ikke minst - den fantastiske bryllupsreisen.

— Jeg er heldig, sier 25-åringen.

— For jeg har så utrolig mye positivt å tenke tilbake på. Jeg kunne ikke funnet meg en bedre mann.

TØFF JUL: - Fredag var en tung dag. Da skulle jeg ha reist til Amsterdam for å treffe Audun da KNM «Måløy» kom inn. Jeg fikk nesten ikke gjort noe. Det skal bli tøft til jul, sier 25 år gamle Therese Fimreite Alvestad.<p/> FOTO: JAN M. LILLEBØ
GODE MINNER: - Bildene fra bryllupet og den fantastiske bryllupsreisen hjelper meg gjennom sorgen. Vi rakk heldigvis å sende ut takkekort med bildene fra Hans Jørgen Brun da Audun var hjemme på perm tidligere denne måneden.<p/> FOTO: JAN M. LILLEBØ