– Vi kjørte fra Brakanes hotell i Ulvik hvor vi var på ferie. Jeg hadde kjøpt bilen i januar, og skulle bare på en fem minutters kjøretur for at kameraten min skulle få se bilen, sier den 19-årige føreren.

Han kjørte sammen med en jevngammel kamerat. Begge bor til daglig i Bergen.

– Så kom det en sving der vi gjerne lå litt over fartsgrensen, men ikke opp i 100-kilometer slik vitner har sagt. Jeg lå kanskje 5-10 kilometer over fartsgrensen, sier 19-åringen.

Mistet kontrollen

I en sving mistet han kontroll på bilen.

– Da begynte bilen å gå i sikksakk. Det kan ha sett ut som om vi kjørte i sikksakk, men det var fordi jeg hadde mistet kontroll over bilen. Det eneste jeg husker så er murveggen og at det smalt, sier 19-åringen.

Bilen traff autovernet og kjørte rett ut i Hardangerfjorden.

– Jeg husker at vi lå i vannet, og at bilen var halvveis sunket ned i sjøen. Jeg tenkte at vi måtte komme oss på land. Det var bikkjekaldt i vannet, sier bergenseren.

Bilen sank

Han kom seg ut av bilen noen sekunder før kameraten.

– Jeg vurderte å se etter han, da kom han ut av bakruten. Da så jeg at bilen sank, og sa at vi måtte spenne fra så vi ikke ble dratt ned med bilen, sier 19-åringen.

Til alt hell var det medisinsk personell i nærheten og de to mennene fikk hjelp med en gang de kom til land.

– Den lokale legen kjørte tilfeldigvis bak oss. Vi ble kjørt til Voss sykehus, begge uten alvorlige skader. I dag er vi utskrevet begge to, sier 19-åringen.

De har begge noen småkutt som minner om gårsdagens dramatiske utforkjøring.

– Det jeg tenker nå er at vi var sabla heldige som kom oss ut av bilen, sier sjåføren.

Han forteller at han også var involvert i en bilulykke i slutten av januar, men at han da bare var passasjer.

– Skulle kjøre opp lørdag

Han har nemlig ikke sertifikatet, og skulle kjørt opp førstkommende lørdag.

– Jeg skulle ikke kjørt i det hele tatt. Jeg har ikke førerkort og har lagt all skyld på meg selv. Det var veldig idiotisk sånn sett, men jeg er likevel glad det gikk som det gikk. Vi har hatt englevakt begge to, sier 19-åringen.

Politiet har gitt ham beskjed om at oppkjøringen nå må vente minst seks måneder. Bilen som, ifølge føreren kostet 140.000, er totalvrak.

– Skaden er meldt til forsikringsselskapet. Jeg frykter det verste, at jeg ikke får igjen noen ting, men håper på det beste, sier 19-åringen.

Svein Hansen var vitne til utforkjøringen.

– Jeg satt og spiste frokost, da jeg så bilen komme kjørende forbi huset. Den kjørte veldig fort, jeg vil anslå at hastigheten lå på over 100 km/t. Det neste jeg ser er at den kjører rett i sjøen med et kjempeplask, sier Hansen.

Ikke promillemistenkt

Han sprang ned til ulykkesstedet for å se om noen trengte hjelp. Da hadde de to ungdommene klart å komme seg ut ved egen hjelp.

Utforkjøringen skjedde i Ulvik sentrum ved 11-tiden skjærtorsdag. Sjåføren er testet for promille, og det er ikke mistanke om at han har kjørt i påvirket tilstand, ifølge politiet.

Ifølge et øyenvitne bt.no har vært i kontakt med lå bilen ca ti meter fra land, like under vannflaten.

Bilvraket ble kjørt til Voss etter at det var hevet.
SVEIN HANSEN
Bilen havnet i vannet ca ti meter fra land.
SVEIN HANSEN