• Vi trodde først at det var Vålerenga-supportere som angrep oss, sier mennene som er tiltalt for grov vold.

Tre menn sitter i dag i Bergen tingrett, tiltalt for grov legemsbeskadigelse mot to polakker. En av de fornærmede, en 27 år gammel mann, ble påført brudd på hjerneskallen.

Politiet mener de tiltalte tilhører det voldelige casualmiljøet i Bergen.

Det var natt til 19. oktober i fjor, etter en kamp mellom Brann og Vålerenga, at tre menn skal ha angrepet en gruppe polakker i Marken.

Nekter skyld

Da retten startet opp i dag nektet de alle straffskyld.

— Vi trodde først at det var Vålerenga-supportere som angrep oss. Først i politibilen skjønte jeg at det var polakker, forklarte en av dem i retten i dag.

To av dem har forklart at de deltok i et slagsmål, men at det var polakkene som startet det hele og at de bare forsvarte seg.

De to mennene gikk langt i å fremstille seg selv som offer.

— Jeg prøvde å slå han som slo meg, men gikk fort i bakken. Jeg lå på bakken 90 prosent av tiden, fortalte en av de tiltalte (23).

— Polakkene begynte å skrike på polsk og kom mot oss. De tok tak i kameraten min og dyttet ham, forklarte den andre (20).

Tredjemann (20), som også er tiltalt for en rekke andre lovbrudd, sier han gikk bak kameratene og at han aldri rakk å delta i slåsskampen før politiet kom.

I politiavhør har han forklart at han så kameratene «slå, sparke og skalle utlendingene». I retten i dag var han imidlertid ikke sikker på hvem han hadde sett.

- Mistet interessen for slagsmål

Aktor ville vite om mennene hadde planlagt å møtes for å slåss den aktuelle kvelden.

I retten forklarte én av dem:

— Jeg har vært med på et slagsmål eller to før, men har mistet interessen for det.

Dette er den samme 20-åringen som det ble funnet et visittkort i lommeboken hos.

«Hvordan føles det? Du har akkurat blitt fyrt i bakken av TGB (tjuaguttene fra Bergen) Takk for dansen!», sto det på kortet som politiet beslagla.

— Jeg vet ikke hvor det kom fra. Jeg kan ikke huske å ha fått det, sa han i retten i dag.

— Husker ikke

Mennene skal ifølge tiltalen ha slått eller sparket den 27 år gamle polakken i hodet, slik at han fikk kraniebrudd.

Polakken forklarte seg i dag retten om den omfattende volden han ble utsatt for.

Han hadde vært på byen med venner og ventet på en kamerat som skulle hente dem. Da kom det plutselig to menn, en av dem tok i jakken til kameraten hans.

— Jeg prøvde å spørre på engelsk hva dette dreide seg om. Da ble jeg slått og jeg husker ikke mer før politiet kom, sa han i retten.

Han ble truffet i hodet og tror han mistet bevisstheten. Han kan ikke beskrive hvem som slo.

Mannen var sykmeldt i en og en halv måned og sliter fortsatt med hodesmerter, svimmelhet, tåkesyn og angst etter voldsepisoden. Han krever oppreisningserstatning etter hendelsen.

27-åringens kamerat forklarte i retten at han gikk bort for å hjelpe da han så at kameraten lå på bakken.

— Da fikk jeg selv et slag i bakhodet, og falt om. Jeg ble sparket i siden til politiet kom, fortalte 44-åringen, som fikk lettere skadet etter hendelsen.

«Kom igjen, jeg skal ta deg»

Det var en forbipasserende kvinne som varslet politiet om slagsmålet. Hun ble først oppmerksom på aggressive mannstemmer.

— «Kom igjen, jeg skal ta deg», hørte jeg gjentatte ganger, forklarte hun i retten.

Deretter skal hun ha sett minst seks personer involvert i et basketak. Hun mente å kjenne igjen to av dem på tiltalebenken i dag.