17. mai brant det i lokalene til Radisson-hotellet. Gjestene ble evakuert og brannvesenet arbeidet lenge før de fikk slukket. Ti dager senere gikk alarmen på ny, men den gang var det røyk fra et ventilasjonssystem som var årsaken. Torsdag gikk alarmen på ny. Denne gangen var det ikke brann, men bygningsarbeiderne ville være på den sikre siden.

— Våre folk drev på med betongskjæring, og det oppsto gnister fra denne. Det ble helt vann på stedet der de landet, men vi kontaktet likevel brannvesenet. De kom med sitt varmesøkende kamera og kunne konkludere med at det ikke var noen fare, sier Helge Skorpen, prosjektleder for Brødrene Ulveseth.

Møte med entreprenøren

Leif Linde er leder for operativt brannvern i brannvesenet.Han forteller at de følger nøye med på det som skjer på Bryggen.

— Det pågår et omfattende bygningsarbeid på Bryggen. Det erkrevende, ettersom det blir hensatt både biler og maskiner i området. Nårtilkomsten for våre biler hindres, slår vi ned på dette. Dessuten har vi sattfokus på brannforebyggende tiltak når vi har hatt møte med entreprenøren, sierLinde.

Brannvakt

Brannen som startet 17. mai, kom som følge av gnister som oppsto etter arbeid dagen før. Ifølge Skorpen var det ingen tegn til ild da arbeidet ble avsluttet dagen før nasjonaldagen.

— Det var en underleverandør som sto bak dette. De sørget for at det var brannvakt tre timer etter at det varme arbeidet var utført, men vi fikk ikke beskjed. Gnistene lå og ulmet og det begynte å brenne om morgenen 17.mai.

Skorpen sier det er strenge rutiner når man arbeider på byggeplass, ikke minst når det dreier seg om arbeid av denne karakter. Dessuten er man særlig forsiktig når det arbeides på Bryggen, slik at det ikke oppstår brann der som i verste fall kan rasere de game trebygningene.

Er bekymret

— Vi hadde møte med utbygger både torsdag og fredag. Vi er bekymret over at det står så mange biler som gjør det vanskelig for oss å komme til med våre lifter. Vi har påpekt dette for alle som arbeider på Bryggen. Dersom det brenner, er det helt nødvendig å komme raskt frem med lift. Folk må ikke sperre oss inne, sier Leif Linde, som leder operativt brannvern i brannvesenet.

I pinsen rykket også brannvesenet ut til stedet, men den gang var det damp som sivet ut fra et bygg på stedet.

— Vi er alltid opptatt av å være forsiktige. Det gjelder jo også for Bryggen, sier Skorpen.