• Vi føler oss nesten som fritt vilt, sier Jarle Høyvik og Nina Rokne etter at Mattilsynet stengte restauranten deres.

Det var torsdag klokken 2230, midt i siste bordservering, kontrollørene troppet opp i restaurant Barcelona i Vaskereleven. Gjestene fikk lov å spise opp maten sin, men så var det stopp. Mattilsynet mente kjøkkenet var så skittent at det representerte en helsefare.

Jarle Høyvik og Nina Rokne reagerer sterkt på tilsynets fremgangsmåte. Restauranteierne føler seg trakassert.

— Det er kritikkverdig at kontrollen skjer midt i matserveringen. Da er det hektisk her, og det vil naturligvis ikke være nyvasket. Hadde de kommet etter stengetid ville det naturligvis vært rent her, forteller Høyvik.

- Forkastelig

Høyvik og Rokne reagerer også på at Mattilsynet sendte «skrekkbilder» fra kjøkkenet til mediene.

— Jeg synes det er forkastelig at de sender bildene til mediene. Vi føler oss som slakt - nesten fritt vilt, sier Rokne.

Hun og ektemannen mener at kontrollen ikke har noe med matsikkerhet å gjøre. De synes Mattilsynet overreagerer.

— Kan kundene være trygge på maten her?

— Ja, jeg har servert mat på dette kjøkkenet i 20 år, og kundene kan være helt trygge på at de får ordentlig mat. De ser rett inn på kjøkkenet vårt, og hadde ikke kommet hvis det hadde vært så grisete som det fremstilles av Mattilsynet.

Eierne tar en viss selvkritikk. De innrømmer at det ville vært mulig å vaske rundt hver måned - ikke annenhver som nå.

Restaurantene Mago og Kafé Spesial ble også stengt i storkontrollen torsdag, men begge fikk i går åpne etter en runde med vaskekosten.

Barcelona fikk kun tillatelse til åpne baren. Eierne fikk beskjed om å male kjøkkenet og vaske enda bedre. Først når dette er unnagjort, kan restauranten igjen servere spisegjester.

Mattilsynet fornøyd

Hele 28 spisesteder ble kontrollert torsdag. Seks av dem fikk pålegg om utbedringer. De resterende 19 fikk karakteren tilfredsstillende. Mattilsynet var fornøyd med resultatet.

— Vi så mye bra og fant ingen skadedyr, forteller distriktssjef Paal Fennell.

Han er knallhard i sin karakteristikk av de tre restaurantene som ble stengt

— Stedene var inngrodd i skit, og det var tydelig lenge siden det var foretatt rundvask.

Seksjonssjef Aslaug Sandvik, som også var med på kontrollene, mener det har vært en klar fremgang siden den forrige kampanje før jul. Den gang ble nesten en tredjedel av de inspiserte restaurantene stengt. Hun tror fokuset på hygiene har vært en vekker for bransjen.

— Det betyr at det er enda tryggere å spise ute.

— Er det tre måneder til neste kontroll?

— Nei, restaurantene kan aldri være trygge. Våre folk er ofte ute på enkeltkontroller i tillegg til de store kampanjene som i går, mener Sandvik.