De siste månedene har Rolland skole vært i søkelyset fordi pøbler har knust et 50 talls ruter, revet ned mengder med takstein, gjort innbrudd og etterlatt seg brukerutstyr for hasj. Senest sist fredag ble tre store vinduer knust, og for bare tre uker siden ble 32 ruter smadret med en hammer . Skolen har gjort det de kan for å stanse pøbelstrekene , men uten at det har gitt resultater.

Verst i Bergen

For ett år siden var Flaktveit skole i samme situasjon. Skolen lå på hærverkstoppen i Bergen med ødeleggelser for nesten 100.000 kroner i løpet av 2007, like mye som i hele Arna bydel til sammen. Ungdommer hamret løs på vinduer helg etter helg og ved en anledning ble det også gjort innbrudd.

Rektor Daniel Ødegaard vet hvordan skolens ledelse, ansatte, foreldre og elever føler det når vandaler gjør skade for enorme summer.

— Det er utrolig slitsomt å oppleve dette helg etter helg. At det knuses noen vinduer på en skole i gang i blant er dessverre noe man nesten må regne med. Det verste er når det er omfattende og pågår over lengre perioder. Man får en følelse av hjelpeløshet, forklarer rektoren.

- En påkjenning

— Hva tenker du når du leser om Rolland skole som går igjennom det samme som dere gjorde for bare et år siden?

— Dette preger jo alle, og jeg tenker først og fremst på personalet og elevene. Det er nok også tøft for rektor. Man skal tross alt prøve å drive en skole med et godt oppvekstmiljø og fokus på undervisningen. Slik kan være vanskelig når pøbler hele tiden ødelegger. Det er en påkjenning for de som berøres, og det er vanskelig å ikke la seg påvirke på det personlige plan. Jeg synes selv det var en tøff tid, minnes Daniel Ødegaard.

Hva kan gjøres med situasjonen på Rolland skole? Si din mening i kommentarfeletet under:

Thomas Gangstøe
Thomas Gangstøe