Denne våren er de ferdig med treårig allmennlærerutdanning, men begge tar sikte på to nye år med spesialutdanning.

— Det gjør vi både fordi det er så vanskelig å få jobb nå, og fordi vi tror det er bra å få en mastergrad, sier klassevenninnene.

De har begge forberedt seg på at de må flytte fra Bergen når de skal ut i arbeidslivet.

— Jeg har sett for meg at jeg skal flytte til Finnmark. Det kan bli bra, med midnattssol og skattelette. Men Sverige er absolutt et alternativ også, sier Kjerstin fra Åsane.

Jentene har hørt en del om skolene i Sverige, og tror det kunne være en nyttig erfaring å jobbe noen år hos våre naboer i øst.

— De er kommet lenger enn oss på mange områder, legger for eksempel skolen mer opp etter enkeltelever. Det kunne være veldig interessant å lære litt fra svenskene. Det ville gi oss nye impulser og en bred erfaring, sier Anne Marie fra Stavanger.

De er begge positive til et utenlandsopphold, men ser for seg at det kan være vanskeligere for noen av de eldre studentene.

— Noen har jo allerede familie, og da er det sikkert ikke så enkelt å flytte til Sverige. Men for sånne som oss, unge og frie, er ikke det noe problem. Jeg synes Stockholm høres mer forlokkende ut enn mange andre steder, sier Anne Marie.

Kjerstin er mer usikker. Hun er psykisk innstilt på å starte arbeidslivet Finnmark.

— Jeg har jo sett for meg snøscooter, et par reinsdyr og en flyttsame. Jeg er ikke helt sikker på om det er bedre med en svenske, ler hun.

VELKOMNE I SVERIGE: Lærerskolestudentene Kjerstin Gundersen (t.v.) og Anne Marie Birkeland er veldig godt klar over at de er sjanseløse til å få seg en lærerjobb i Bergen med det første, men visste ikke at de var ettertraktet arbeidskraft i Sverige.
Foto: Helge Sunde