— Vi er med godt mot, men mange av oss er solbrente og har veldig vondt enkelte steder, sier Stian Bjelland.

Bjelland og de andre 21 brannmennene fra Bergen brannvesen har snart lagt bak seg 60 mil på sykkelsetet. Første etappe var Bergen-Voss lørdag. Siste etappe går fra Hønefoss til Oslo og Stortinget i dag. Der skal de parkere foran Stortinget presis klokken 13.30.

— Vi skal treffe 40 brannfolk på Sollihøgda, og så skal vi sykle sammen inn foran Stortinget. Der skal vi overrekke krav om endring av yrkesskadelovgivningen til leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, Arve Kambe, sier Bjelland.

-Tommelen opp

Målet med turen er nemlig å sette risiko for yrkesbetinget kreft i brannyrket på dagsordenen og å skape blest om aksjonen «Brannmenn mot kreft».

— Mottakelsene langs ruten har vært fantastisk. Vi har storkost oss og trafikantene har tatt hensyn til oss. Mange har også vist oss tommelen opp og er tydelig imponert over det vi gjør, sier Bjelland.

Han forteller at de fikk en spesielt god mottakelse på Torpmoen i Ål i Hallingdal.

— Der ble vi møtt av en gjeng fra Hallingdal brannvesen som spylte på oss med vann og laget grillmat til oss. Her i Hønefoss ville vi ha det stille og rolig for å samle krefter til siste etappe.

— Ikke siste turen

Bjelland og de andre brannmennene gleder seg til å komme frem til Oslo, men sier at de ikke har tenkt å gi seg etter denne sykkelturen. Brannmennene har et sterkt ønske om at brannfolk som blir rammet av yrkesbetinget kreft blir anerkjent for det og dekket av yrkesskadelovgivningen på lik linje som om man skulle blitt akutt skadet ved en hendelse i jobbsammenheng.

— Dette er bare begynnelsen. Nå må vi la denne sykkelturen synke inn, så får vi se hva vi gjør til neste år. Det hadde vært veldig gøy å sykle til Danmark og Sverige, sier han.