• Vi er snille som går her og plukker boss, smiler Kristoffer Danielsen (13) i grøftekanten utenfor Kjøkkelvik skole. Rekordmange skoler tar i vår et tak for nærmiljøet i Bergen.

— Vi får jo være ute i finværet, i stedet for å ha vanlig time, sier Olje Andrè N. Helland (13).

For fem minutter siden ruslet han og resten av 8. og 9. klassingene ut fra skoleplassen på Kjøkkelvik skole.

Byråd Lisbeth Iversen hadde valgt denne skolen for å åpne årets Naturvettaksjon. Nå står hun og snakker med rektor på skoleplassen, mens elevene sprer seg rundt om i terrenget med bossposer og turkise gummihansker.

— Prøv å ta hi-five med disse, sier Helland til den turkise hånden sin, men ingen gir den et klask.

— Det var 68 skoler som var med i fjor, og i år er det 90. Det har vært en enorm respons, sier byråd Iversen, som fremdeles hygger seg i solen på skoleplassen.

— 90 av hvor mange?

— Hvor mange er det... 100? Nesten alle, sier Iversen, som neste år ønsker å utvide ordningen til at andre borgere også gjør sitt for å rydde i byen om våren.

Det er 36 år siden skolene i Bergen først begynte å samle boss om våren, noe som blant annet skal gjøre dem flinkere til å kaste bosset i bossspann.

Med tanke på de siste dagers oppslag i BT om «bossallmenningen», vedgår Iversen at ordningen ikke nødvendigvis har hatt fullt gjennomslag.

— Det har vært en negativ utvikling i holdningen til boss. Men dette har også med en kraftig økning i spisesteder og bruk av emballasje, sier hun.

På en liten ustelt mark et godt steinkast fra skolen stikker Hege Strømmen og Sara Floen nevene ned i det gule gresset og plukker opp det fotgjengere og bilister har kastet fra seg.

— Så her plukker dere deres eget boss?

— Nei, jeg forsøpler ikke, det er i hvert fall helt sikkert, sier Strømmen.

— Jeg tar det bare i lommen, ja, og så kaster det i bosspann, sier Floen.

Over det hele skinner solen.